Ukrán védelmi miniszter: naponta akár 100 katonánk is meghal, és 500 megsebesül

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Facebook-oldalán közölte, hogy milyen fegyverekre lenne szükségük a hatékony ellentámadáshoz. 

2022. június 9., 16:59

Szerző:

A Portfolio.hu által szemlézett posztban azt írja: az ukrán haderő legfontosabb céljai közé tartozik: jelentős mennyiségű NATO-típusú rakéta-sorozatvető (MLRS) beszerzése lőszerrel együtt, egyes szovjet típusú fegyverek teljes helyettesítése olyanokkal, amelyek a NATO-országokban használatosak, lőszerrel együtt, nehézpáncélozott járművek százainak beszerzése (enélkül nem lehetséges hatékony ellentámadás), vadászgépek, légvédelmi és rakétavédelmi rendszerek beszerzése a légtér megvédésére.

Reznyikov azt írta, nem mondhatja, hogy elégedett lenne a gyorsasággal, amivel a fegyverszállítmányok érkeznek, sem azok mennyiségével, ugyanakkor rendkívül hálás az Ukrajnát támogató országoknak, külön kiemelve az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Lengyelországot és a balti államokat.

Ugyanakkor hozzátette, a helyzet továbbra is rendkívül nehéz. 

„Naponta akár 100 katonánk is meghal, és 500 megsebesül. A kreml továbbra is puszta tömegével nyomul előre, botladozik, erős ellenállással néz szembe, és hatalmas veszteségeket szenved. De még mindig vannak erői, hogy a front egyes részein előrehaladjon”

– írta Reznyikov.

(Kiemelt kép: Ukrán katona pihen, miközben sűrű füst száll fel egy közeli kigyulladt olajtárolóból Kijevben 2022. február 27-én. MTI/EPA/Alisa Yakubovich)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.