A tiltás ellenére tömegek tüntetnek Navalnij mellett Oroszországban

Megindult a résztvevők elleni hatósági fellépés is.

2021. január 23., 10:49

Szerző:

Navalnij hívei a közösségi médiában több mint 90 oroszországi városban szólítottak fel tüntetésekre.

Habarovszkban - amely az időzóna szerint hét órával előbbre jár Moszkvánál - ellenzéki aktivisták által megosztott videofelvételeken az látható, amint 

rendőrök tüntetőket vernek és zsúfolnak be egy rabszállító autóba. 

A távol-keleti városban egyúttal Szergej Furgal, a népszerű korábbi kormányzó letartóztatása ellen is tiltakoznak.

Tüntetők százai vonultak Vlagyivosztok és Irkutszk utcáira is, dacolva a dermesztő hideggel. „Mi vagyunk az erősek” és „Putyin hazug” - kiáltozták a tiltakozók. 

A hatóságok az előző napokban óvtak a részvételtől a nem engedélyezett tüntetéseken, amelyek amúgy is hónapok óta be vannak tiltva a koronavírus-járvány miatt.

Jelena Andrejeva, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) fővárosi részlegének vezetője szombaton ismételten arra figyelmeztette a demonstrálni szándékozókat, hogy a tömegtüntetések a járványhelyzet destabilizációjához vezethetnek. Hangsúlyozta, hogy a koronavírust Moszkvában még nem győzték le, de a fertőzési számok minden korosztályban stagnálnak vagy csökkennek.

A hatóságok megelőző intézkedéseket is tettek a tüntetések megakadályozására, 

Navalnij több támogatóját és társát ideiglenes őrizetbe vették, köztük Kira Jarmist, a politikus szóvivőjét is.

Navalnijt, aki a múlt hét végén tért haza Németországból, ahol egy berlini klinikán mérgezés miatt kezelték, hétfőn az orosz hatóságok harmincnapos letartóztatásba helyezték. Az ellenzéki aktivista és csapata az eljárást politikailag motivált leszámolásnak minősítette, amelynek célja az elhallgattatása.

Az Európai Unió szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben Navalnij megmérgezése miatt, amelyet Vlagyimir Putyin elnök rovására írnak, és amelyet az EU és általában a Nyugat meggyőződése szerint az orosz titkosszolgálat (FSZB) egyik osztaga hajtott végre. Ezt a szervezet és az orosz elnök is tagadja.

(MTI)

 

20:23

Nagyszabású tüntetést rendezett nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, a szabad abortuszért küzdő mozgalom. A tüntetők lezárták a Központi pályaudvar előtti kereszteződést, és aláírásokat gyűjtöttek a "legális terhességmegszakítás" állampolgári törvénytervezetéhez. Miután a rendőrség közbeavatkozott, dulakodás tört ki.

 

19:49

Ezrek tüntettek hétfőn Pakisztánban az egyenjogúságért, dacolva a vallási szélsőségesekkel. A nagyobb városokban nők, férfiak és gyerekek ezrei meneteltek kezükben a szexuális zaklatást, a lehetőségek hiányát és az igazságtalanságot bíráló feliratokat tartalmazó transzparensekkel.

19:13

Finnországban vendéglátóhelyeket zárnak be ideiglenesen a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében. A felsőtagozatú és a középiskolás diákok ismét távoktatásra térnek át. A finn  parlament hétfőn fogadta el az erre vonatkozó kormányjavaslatot.

18:52

Kezdetét vette Derek Chauvinnak, az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőrnek a pere az Egyesült Államokban hétfőn. A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

18:16

Visszaadta mandátumát és kilépett pártjából hétfőn a német kormányzó CDU/CSU pártszövetség egyik visszaélés gyanúba került szövetségi parlamenti képviselője. Nikolas Löbelről pénteken írta meg a Der Spiegel magazin, hogy a koronavírus-járvány első szakaszában egészségügyi védőmaszkokkal nyerészkedett, és  250 ezer euró, azaz 92 millió forint bevételhez jutott.