India beugrott az Egyesült Államok helyére

Megállapodást köthet India és Oroszország.

2022. március 16., 11:51

Szerző:

India kész megállapodást kötni 3,5 millió hordó kőolaj megvásárlásáról Oroszországgal – jelenti az Anadolu Ügynökség (AA) a helyi médiára hivatkozva. 

A megállapodástervezet szerint Oroszország vállalja az olajszállítási és -elosztási kötelezettségeket. Az indiai sajtó azt állítja továbbá, hogy néhány hónapon belül meg kell szállítani az olajat Oroszországból. Bár még nem biztos, hogy miként történik a kifizetés Oroszország felé, a hírek szerint a felek egy új fizetési rendszert alkalmazhatnak, amelyben az országok nemzeti valutáit fogják használni.

Az amerikai kormányzat a lapok szerint korábban már jelezte: India nem sérti meg a Moszkvával szemben kirótt szankciókat azzal, hogy olajat vásárol Oroszországtól, de amennyiben megteszi ezt, akkor a történelem rossz oldalára kerül. India korábban egyébként nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót, és tartózkodott az Oroszország elítéléséről szóló ENSZ-határozat megszavazásakor is. 

(Kiemelt kép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) megbeszélést tart Igor Szecsinnel, a Rosznyefty állami tulajdonban lévő orosz kőolajipari csoport vezérigazgatójával a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévő elnöki rezidencián 2020. május 12-én. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)