Oroszország és Fehéroroszország közös hadgyakorlatba kezd, Kijevben újabb offenzívától tartanak

A két szövetséges január 16. és február 1. között légi hadgyakorlatokat tart az összes fehérorosz katonai repülőtér felhasználásával, és hétfőn közös hadgyakorlatokat kezdett egy „gépesített dandár alegység” bevonásával. Ukrajna attól tart, hogy Fehéroroszország felől éri támadás. 

2023. január 16., 10:34

Szerző:

Oroszország és Fehéroroszország hétfőn közös hadgyakorlatot kezdett, ami miatt Kijevben és a Nyugaton attól tartanak, hogy Moszkva szövetségesét felhasználva újabb szárazföldi offenzívát indíthat Ukrajna ellen – írja a Reuters.

Oroszország tavaly februárban ugródeszkaként használta szomszédját, Fehéroroszországot az ukrajnai inváziójához.

A két szövetséges január 16. és február 1. között légi hadgyakorlatokat tart az összes fehérorosz katonai repülőtér felhasználásával, és hétfőn közös hadgyakorlatokat kezdett egy „gépesített dandár alegység” bevonásával – közölte a fehérorosz védelmi minisztérium. Minszk szerint a légi gyakorlatok védelmi jellegűek, és nem lép be a háborúba.

„Fenntartjuk a visszafogottságot és a türelmet, szárazon tartjuk a puskaporunkat" – mondta Pavel Muravejko, a fehérorosz biztonsági tanács első helyettes államtitkára a fehérorosz védelmi minisztérium Telegram alkalmazásán vasárnap közzétett bejegyzés szerint. Muravejko szerint a helyzet az ország Ukrajnával közös déli határán „nem túl nyugodt", és Ukrajna „provokálja" Fehéroroszországot.


Moszkva tagadja, hogy nyomást gyakorolna Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre, hogy aktívabb szerepet vállaljon az ukrajnai konfliktusban.

Ukrajna folyamatosan figyelmeztetett a Fehéroroszország felől érkező esetleges támadásokra, Volodimir Zelenszkij elnök pedig a múlt héten azt mondta, hogy az országnak készen kell állnia a Fehéroroszországgal közös határán.

Fehéroroszország az invázió kezdete óta számos hadgyakorlatot tartott, mind egyedül, mind Oroszországgal közösen. Moszkvával együtt Minszk is fegyverekkel és katonai felszereléssel erősítette a gyakorlatokat.

(Kiemelt képünk: Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő (k) látogatást tesz a délnyugat-fehéroroszországi Breszt nagyváros térségében levő Obuz-Lesznovszkij gyakorlótéren 2023. január 6-án. Balról a második Viktor Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter, a jobb szélen Aljakszandr Volfovics, a fehérorosz Biztonsági Tanács titkára. MTI/AP/BelTA pool/Andrej Sztaszevics)

 

 

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.