Moszkva újabb országot akar megtámadni – ezzel fenyegetőzik a miniszter

Az orosz külügyminiszter a 2008-as grúz háborúhoz hasonlította a helyzetet. 

2022. szeptember 1., 14:19

Szerző:

Szergej Lavrov külügyminiszter figyelmeztette Moldovát, hogy a szakadár Dnyeszteren túli régióban állomásozó orosz csapatok biztonságának veszélyeztetése katonai konfrontációt kockáztat Moszkvával – írja a Sky News nyomán az Index.

A Dnyeszteren túli terület nemzetközileg elismert része Moldovának, de 1992 óta szeparatista hatóságok ellenőrzése alatt áll. Oroszországnak becslések szerint 1500 katonája van a Dnyeszteren túli területen, amelyet „békefenntartó” erőként jellemez, idézi fel a lap. 

Az orosz álláspont szerint a hadsereg a béke és a stabilitás fenntartása érdekében állomásozik ott, de Moldova azt akarja, hogy az orosz erők kivonuljanak a térségből.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy minden olyan akció, amely veszélyeztetné csapataink biztonságát a Dnyeszteren innen, a nemzetközi jog szerint Oroszország elleni támadásnak minősülne, ahogyan az történt Dél-Oszétiában is, amikor békefenntartóinkat megtámadta a volt grúz elnök, Szaakasvili

– mondta Lavrov, utalva a 2008-as ötnapos háborúra, amelynek során az orosz erők bevonultak Grúziába.

(Kiemelt kép: Szergej Lavrov. Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP)

18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.

15:38

Legalább negyvenegyen meghaltak a tüntetők és a biztonsági erők közötti összecsapásokban a héten Zahedanban – közölte az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű, norvégiai székhelyű szervezet vasárnap.

15:24

Az izraeli kormány programot fogadott el az orosz bevándorlók fogadására, mely segíti beilleszkedésüket – jelentette a Maárív című izraeli újság hírportálja vasárnap.