Oroszország már tervezheti Moldova invázióját

Az oroszoknak szárazföldi „folyosót” kell létrehozniuk, hogy lőszerrel lássák el a csapatokat, viszont a szóba jöhető régiókban jelentős az ukrán ellenállás. 

2022. május 2., 19:06

Szerző:

Az ukrán hírszerzés szerint Oroszország egyértelmű terveket dolgozott ki Moldova inváziójára, Kijevben úgy számolnak, a Kreml már döntött ebben a kérdésben – írta a The Times nyomán a Népszava. Ha az oroszoknak sikerül Moldova felett rávenni az irányítást, akkor Ukrajna katonailag sebezhetővé válik. 

A lap szerint az orosz titkosszolgálatok mérlegelik annak lehetőségét is, hogy feszültséget és zavargásokat szítsanak az országban, ugyanis jelenleg az emelkedő árak miatt már így is nagy a társadalmi elégedetlenség. Ugyanakkor mindez ellentmond azoknak a nyugati hírszerzési információknak is, miszerint az oroszoknak nincs elég képességük ahhoz, hogy biztonságosan át tudjanak repülni az ukrán légvédelem felett Odessza térségében. Ezenkívül az oroszok lőszerrel való ellátásához és egységek megerősítéséhez szárazföldi „folyosót” kell létrehozni az elfoglalt Herszontól Mikolajiv és Odesza régión keresztül, ahol jelentős az ukrán ellenállás.

(Kiemelt képünk illusztráció. Egy katona figyeli az önhatalmúlag kikiáltott „Dnyeszter Menti Moldovai Köztársaságba” belépő autókat a Moldovával közös Varnita határállomáson 2022. április 28-án. fotó: Daniel MIHAILESCU / AFP)

 

07:13

Késes támadást ért hétfő este egy járőröző terrorelhárító katonát Párizsban. A késelés a Gare de l'Est pályaudvar közelében volt. Az elkövetőt előállították - közölte Gérald Darmanin belügyminiszter az X közösségi oldalon. A katona rendőrségi források szerint a bal vállán szenvedett könnyebb sebesülést, eszméleténél van, kórházba szállították.