Románia kiáll Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozása mellett is

A keleti szomszédunk kormánya elítélte a ki nem provokált agressziót.

2022. április 22., 16:09

Szerző:

Ukrajna győzelmébe vetett hitét hangoztatta mind a román, mind az ukrán külügyminiszter pénteken Bukarestben. A közös sajtóértekezletükön azonban kitérő választ adtak arra az újságírói kérésre, hogy kap-e Kijev fegyvereket és katonai felszereléseket a bukaresti kormánytól, írja az MTI.

Bogdan Aurescu Románia támogatásáról biztosította Ukrajna, Moldova és Georgia európai integrációs törekvéseit, elítélte Oroszország „illegális, indokolatlan és ki nem provokált" agresszióját és leszögezte: a népírtás és a háborús bűnök nem maradhatnak büntetlenül. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megköszönte az ukrán menekültek befogadását, és azt mondta: az ukrajnai háború valójában az európai nemzetek és Fekete-tengeri országok „végső harca", amellyel a békés, jóléti és szabad Európához tartozás jogát kell megvédeniük.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Andrei PUNGOVSCHI / AFP)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.