Oroszország listát készített az ellenségeiről – és igen, kimaradtunk belőle

Vannak olyan listák, amelyekből jobb kimaradni, és vannak, amelyekre jobb felkerülni. Mindenesetre Oroszország listáján nem szerepelünk, két másik országgal együtt.

2024. szeptember 22., 11:53

Szerző:

A TASZSZ oroszországi hírügynökség jelentése szerint Mihail Mishustin orosz miniszterelnök nemrégiben jóváhagyott egy listát, melyen azon országokat sorolták fel, akik „az orosz szellemi és erkölcsi értékekkel ellentétes, destruktív magatartást tanúsítanak”. Ahogy a hírügynökség is kiemelte, a listán a legtöbb EU-tag ország szerepel, de vannak kivételek is, mint például Magyarország – írja a 24.hu.

A dokumentumra összesen 47 ország nevét vésték fel, a többi között az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Németországot, Franciaországot és Japánt. Az uniós tagállamok közül Magyarország mellett Szlovákia sem szerepel rajta, a NATO-tagok közül pedig Törökország maradt ki.

A TASZSZ informátora, akinek rálátása volt a dokumentum elkészültére, azt mondta, a listát a hagyományos szellemi és erkölcsi értékeket valló külföldieknek nyújtott humanitárius támogatásról szóló elnöki rendeletnek megfelelően hagyták jóvá. Ennek ismeretében a magyaroknak úgy néz ki, nem kell aggódniuk, ha megszorulnak, Oroszország szerint ugyanis Magyarországnak megfelelőek az erkölcsi és szellemi értékei.

Igazi „álomcsapatba” került Orbán Viktor

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, gúnyos írásban állította össze Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltjének leendő adminisztrációját a Politico szatirikus rovata, amiben például a sztrájkolókat kirúgó Elon Muskot tenné munkaügyi miniszternek, vagy például a 2020-as elnökválasztásról hamis állításokat terjesztő Rudy Giulianit legfőbb ügyésznek.

A lap munkatársa Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Trump külügyminiszterének szánná – írja a lap alapján az Index.

Újabb cikkel jelentkezett a Politico európai kiadásának a szatirikus rovata, a Declassified. Ezen a héten Paul Dallison arról írt gúnyosan, hogy amennyiben november 5-én a Republikánus Párt elnökjelöltje, Donald Trump nyerné meg az amerikai elnökválasztásokat, akkor kik illenének legjobban az adminisztrációjába.

A listára pedig Orbán Viktor magyar miniszterelnök is bekerült mint külügyminiszter. Dallison szerint Trump álomcsapata az alábbi módon nézne ki:

alelnök: J.D. Vance ohiói szenátor, Trump alelnökjelöltje;
külügyminiszter: Orbán Viktor magyar miniszterelnök;
egészségügyért felelős miniszter: Robert F. Kennedy Jr. független elnökjelölt;
ENSZ-nagykövet: Tucker Carlson műsorvezető;
legfőbb ügyész: Rudy Giuliani, Trump egykori ügyvédje, New York korábbi polgármestere;
munkaügyi miniszter: Elon Musk milliárdos;
kertész: Nigel Farage, a brexit atyja.

A szerző mindegyiküknél gúnyosan elmagyarázza, az adott személynek milyen erősségei és gyengeségei lennének az elképzelt pozíciójukban.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter és Szergej Lavrov kézfogása 2022. szeptember 22-én, New Yorkban. Fotó: Szijjártó Péter hivatalos Facebook-oldala.)