A pokol egyik bugyrából a másikba kerültek Azovsztál védői

Az oroszok szerint Mariupolt és az acélerőművet is teljesen elfoglalták már, az ukrán és amerikai források ezt megerősíteni nem tudták. Van viszont már olyan hozzátartozó, aki kapott üzenetet az egyik hadifogoly ukrán katonától, eszerint a Donyecki Népköztársaság területére, fogolytáborba szállították őket, ahol viszont a körülmények ugyanolyan borzalmasak, mint az ostromlott acélműben.

2022. május 21., 17:30

Szerző:

„A pokol egyik bugyrából a másikba kerültünk” – ezt írta feleségének üzenetben a mriupoli Azovsztál acélmű egyik védője, miután közölte, hadifogolyként az önkényesen kikáltott, orosz fennhatóság alatt álló Donyecki „Népköztársaságba” szállították át őt és társait. Arról is beszámolt,

a körülmények mostani helyükön ugyanolyan rosszak, mint Azovsztálban voltak, mielőtt megadták magukat.

Az orosz Védelmi Minisztérium szombat reggel közölte, lezárult Mariupol március óta tartó ostroma, miután az óriási, és katakombákkal átszelt acélműből a szélsőjobboldali, de az ukrán hadsereg kötelékébe tartozó Azov ezred utolsó katonái is megadták magukat. Az ukrán és amerikai források a teljes megadást és így az ostrom végét nem tudták megerősíteni. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az Azov helyben harcoló parancsnoka azonban péntek este arra kérték a védőket, adják meg magukat és ne kockáztassák tovább életüket.

Akik az orosz katonáknak megadták magukat, azok azonban az eddigi információk szerint könyörtelen fogságba kerültek.

(Kiemelt kép: Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata által közreadott kép az ezred egyik katonájáról, aki az orosz csapatokkal való harc során sérült meg a mariupoli Azovsztal acélipari üzem területén 2022. május 10-én.
MTI/AP/Az ukrán nemzeti gárda Azov ezredének sajtószolgálata/Dmytro 'Orest' Kozatskyi)