Több várost is masszív tűz alá vettek az orosz csapatok

Több civil is áldozatául esett a tűzérségi és rakétatámadásoknak. 

2022. július 18., 19:15

Szerző:

Az orosz erők hétfőn masszív tűz alá vették a Donyeck megyei Toreck városát, az eddigi adatok alapján hat civil vesztette életét – közölte az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat. A közlemény szerint egy lövedék egy kétszintes lakóházba csapódott, amelyben emberek tartózkodtak. A mentést végzők öt holttestet találtak a romok alatt, három embert mentettek ki, közülük egy a kórházban belehalt sérüléseibe. 

Az Ukrajinszka Pravda hírportál a megyei kormányzók helyzetjelentéseiből készített összefoglalójában azt emelte ki, hogy az orosz erők ismét rakétacsapást mértek a dél-ukrajnai Mikolajiv megye azonos nevű székhelyére, ugyanakkor sikertelen támadásokat hajtanak végre a luhanszki régióban. A javarészt megszállt Herszon megyében erősítik pozícióikat, és ágyúzzák a felszabadított településeket. 

Mikolajivban rakéta csapódott egy autókereskedésbe és egy mezőgazdasági gépeket árusító szalonba, további találatok a város szélét érték. Áldozatokról egyelőre nem érkezett hír. 

Éjjel az orosz hadsereg többször is tüzet nyitott a Dnyipropetrovszk megyei Nyikopolra. Egy embert sérülésekkel kórházba szállítottak. Legfeljebb tíz lakóház is megsemmisült, károk keletkeztek egy helyi kórházban, két helyi üzletben és a kikötőben.

Az oroszok ágyútűz alá vették Ukrajna második legnagyobb városát, Harkivot is, aminek következtében többszintes épületek rongálódtak meg részlegesen. A megyeszékhelyen nem sérült meg senki, de az ügyészség közölte, hogy a régió más településeit érő tüzérségi támadásokban – Pecsenyihi és Kalinove falukban – két civil lakos életét vesztette, három pedig megsebesült. 

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó arról számolt be, hogy az oroszok Liszicsanszkból Bahmut felé próbálnak előrenyomulni, és a nemrég elfoglalt városokban mozgósított helyi ukrán lakosokat küldik a csatatérre az ukrán fegyveres erők ellen. 

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében arról adott hírt, hogy az ukrán katonák a Donyec-medencében visszaverték az orosz erők rohamműveleteit Donyeck és Bahmut irányába, valamint Kamjanka, Novomihajlivka és Vuhledar közelében. 

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Herszon megyében az ukrán légierő támadórepülőgépei csapást mértek egy megerősített orosz állásra és lőszerelosztó pontra, valamint egy orosz katonai csoportosulásra. Arról is hírt adtak, hogy az orosz erők négy rakétát lőttek ki hétfőn Odessza megyére. Ezekből az ukrán légvédelem egyet a levegőben megsemmisített, kettő egy katonai objektumba csapódott, ahol tüzet okozott, egy pedig a Dnyeszter-torkolaton átívelő, használaton kívüli, ennek ellenére folyamatosan támadott hidat találta el. Személyi sérülés a jelentés szerint nem történt. 

Andrij Szmirnov, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője egy tévéműsorban pontosította: Volodimir Zelenszkij elnök egyelőre nem menesztette Irina Venegyiktovát a főügyészi posztról és Ivan Bakanovot az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) éléről, hanem ideiglenesen felfüggesztette őket hivatalukból a vizsgálat idejére. Hozzátette: annak alapján dönt majd az elnök dönt arról, hogy javasolja-e a parlamentnek a főügyész és az SZBU vezetőjének felmentését. Szmirnov szerint Venegyiktovát és Bakanovot azért függesztették fel, hogy ne tudják befolyásolni a vizsgálatot.

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat által közreadott képen megrongált épület Mikolajivban 2022. július 17-én, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai várost. MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat)

Moszkva hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti az új START-szerződés által lehetővé tett amerikai ellenőrzéseket az oroszországi katonai helyszíneken. A 2010-ben aláírt, kulcsfontosságú orosz-amerikai megállapodás kölcsönösen lehetővé tette a két fél számára a másik ország katonai helyszíneinek rendszeres ellenőrzését.