Orosz repülők léptek be Finnország és Észtország légterébe

Az utasszállítók vészhelyzet miatt kérték a rendkívüli engedélyt, más esetben nem használhatják a finn és az észt légteret.

2023. augusztus 17., 19:33

Szerző:

Rendkívüli engedélyt kapott három orosz utasszállító repülő, hogy a viharok elkerülése végett rövid időre berepülhessen a finn és az észt légtérbe – közölték csütörtökön finn és észt tisztségviselők.

Az Európai Unió Oroszország Ukrajna elleni háborúja nyomán zárta le tavaly a tagállamok légterét orosz repülőgépek előtt.  A finn közlekedési hatóság, a Fintraffic megerősítette a szerdán kiadott rendkívüli engedélyeket. Leena Huhtamaa szóvivő az Yle finn közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a viharok miatt a repülőgépek kénytelenek voltak a tervezett menetiránytól eltérni. Hozzátette: orosz és fehérorosz repülőgépek a finn légteret csak vészhelyzet esetén használhatják, ilyen estnek számít egy veszélyes időjárási helyzet elkerülése is. Az észt közszolgálati rádió mindössze annyit közölt, hogy Tallinn engedélyezte a kitérő manővert a gépeknek.

A Roszaviacija orosz légügyi hatóság közleményben mondott köszönetet a segítségért az uniós országoknak.

A Rossiya, a Ural Airlines és a Nordwind orosz légitársaságok Kalinyingrádba tartó vagy onnan indult gépeit érintette az engedély. Az orosz pilóták általában kénytelenek a Balti-tenger felé kitérőt tenni, hogy elérjék az orosz exklávé területét ahelyett, hogy átrepüljenek az uniós légtéren.

(Kiemelt kép forrása: Rossiya Airlines)

Tegnap 20:27

Ismeretlen tettesek támadtak meg egy koszovói rendőrjárőrt vasárnapra virradóra, a tűzpárbaj még délután is tartott. Egy rendőr meghalt, egy megsebesült, és egy támadó is meghalt – közölte a pristinai belügyminisztérium.