Orosz külügy: ha ezt Amerika megteszi, azzal átlépik a „vörös vonalat”

Nagyobb hatótávolságú fegyverrendszerek Ukrajnába szállításával az Egyesült Államok a konfliktus részesévé válik, átlépik a „vörös vonalat” – figyelmeztetett Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki moszkvai sajtótájékoztatóján.

2022. szeptember 15., 17:21

Szerző:

„Ha Washington úgy dönt, hogy nagyobb hatótávolságú rakétákkal látja el Kijevet, átlépi a »vörös vonalat«, és a konfliktus közvetlen részesévé válik” – mondta a szóvivő.

Zaharova azt hangoztatta, hogy az újabb nyugati fegyverek Ukrajnába „pumpálása” a harcok elhúzódásához és újabb civil áldozatokhoz vezet. „Ráadásul közelebb visz bennünket az Oroszország és a NATO-országok közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyes határához. Még egyszer hangsúlyozni szeretnénk: az Egyesült Államok és szövetségesei, amelyek fegyvereket szállítanak a kijevi rezsimnek, valójában cinkosok a háborús bűnökben” – mondta.

(Kiemelt kép: Ukrán katona újgenerációs könnyű páncéltörő fegyverrel (NLAW) egy frontvonaltól nem messze lévő állásban, a Harkivi terület déli részén, 2022. július 11-én. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.