Orosz kémet fogtak a brit nagykövetségen

A nemzetközi nyomozás keretében őrizetbe vett férfi készpénzért cserébe adott át információkat az orosz hírszerzésnek.

2021. augusztus 11., 14:39

Szerző:

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették a berlini brit nagykövetség egyik alkalmazottját – írta az MTI a német szövetségi legfőbb ügyészség szerdai közleménye alapján. A tájékoztatóban csak David S. néven említett férfi tettére egy nemzetközi, brit és német csoportos nyomozás során derült fény. Elmondásuk szerint David S. legalább egyszer átadott a munkája révén hozzá került dokumentumokat egy orosz hírszerző szervezet képviselőjének, amiért készpénzt kapott cserébe, egyelőre ismeretlen összegben.

A brit állampolgárságú nagykövetségi dolgozót kedden fogták el Potsdamban, és végeztek nála házkutatást. Az elmúlt pár hónapban ez már a második orosz vonatkozású kémügy Németországban. Júniusban az augsburgi egyetem egy orosz állampolgárságú munkatársát vették őrizetbe. Az Ilnur N. néven azonosított férfit ugyancsak azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe a munkájával összefüggő információkat adott át egy orosz hírszerző szolgálatnak.  Azonban a legfőbb ügyészség gyanúja szerint legalább 2020 októbere óta kémkedett Oroszországnak.

(Kiemelt kép: Egy nő sétál el a Brit Nagykövetség előtt Berlinben, Németországban 2016. június 24-én. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)

 

Tegnap 15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.