Orosz kémet fogtak a brit nagykövetségen

A nemzetközi nyomozás keretében őrizetbe vett férfi készpénzért cserébe adott át információkat az orosz hírszerzésnek.

2021. augusztus 11., 14:39

Szerző:

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt őrizetbe vették a berlini brit nagykövetség egyik alkalmazottját – írta az MTI a német szövetségi legfőbb ügyészség szerdai közleménye alapján. A tájékoztatóban csak David S. néven említett férfi tettére egy nemzetközi, brit és német csoportos nyomozás során derült fény. Elmondásuk szerint David S. legalább egyszer átadott a munkája révén hozzá került dokumentumokat egy orosz hírszerző szervezet képviselőjének, amiért készpénzt kapott cserébe, egyelőre ismeretlen összegben.

A brit állampolgárságú nagykövetségi dolgozót kedden fogták el Potsdamban, és végeztek nála házkutatást. Az elmúlt pár hónapban ez már a második orosz vonatkozású kémügy Németországban. Júniusban az augsburgi egyetem egy orosz állampolgárságú munkatársát vették őrizetbe. Az Ilnur N. néven azonosított férfit ugyancsak azzal gyanúsítják, hogy pénzért cserébe a munkájával összefüggő információkat adott át egy orosz hírszerző szolgálatnak.  Azonban a legfőbb ügyészség gyanúja szerint legalább 2020 októbere óta kémkedett Oroszországnak.

(Kiemelt kép: Egy nő sétál el a Brit Nagykövetség előtt Berlinben, Németországban 2016. június 24-én. Fotó: John MACDOUGALL / AFP)

 

Tegnap 20:32

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben.

Tegnap 20:09

Oktatásért tüntető nők mintegy százfős csoportját zavarták szét vasárnap a nyugat-afganisztáni Herát városában a radikális iszlamista tálibok.

2022. október 2., 18:24

A Donyeck megyei Liman városának visszafoglalása a Vlagyimir Putyin orosz elnök által elcsatoltnak nyilvánított területen bizonyítja az ukránok sikereit, és azt, hogy képesek visszaszorítani az orosz erőket – jelentette ki vasárnap Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.