Egy volt orosz katonatiszt kitálalt: Ukrajnában rendszeresen kínozták az ukrán foglyokat

Az ukrán foglyok rendszeres, napi szintű kínzásáról és az orosz katonák fosztogatásáról számolt be Konsztantin Jefremov volt orosz katonatiszt.

2023. február 2., 15:08

Szerző:

BBC-nek adott interjújában Konsztantin Jefremov volt orosz katonatiszt azt mondta, hogy a háború 2022. február 24-i kitörése utáni kiküldetése alatt az orosz katonák mindent kifosztottak, amit találtak útközben, a kihallgató tisztek és vezető tisztek pedig rendkívül kegyetlenül bántak az ukrán foglyokkal.

A csillagos ég alatt, nyulat vadászva

„A katonák és a tisztek mindent megragadtak, amit csak tudtak. Végigmásztak a repülőgépeken, és átmentek az összes épületen. Az egyik katona büszkén emelt el egy fűnyírót, és azt mondta: ezt hazaviszem, és levágom a füvet a barakkunk mellett. Vödröt, fejszét, biciklit, mindent felpakoltak a teherautóikba – a végén már le kellett guggolniuk, hogy be tudjanak szállni a járműveikbe” – mesélte Jefremov. 

Egyszer másfél hónapig egy Melitopol melletti légi bázist kellett őriznie nyolc emberével. Elmondása szerint végig kint kellett aludniuk, és annyira éhesek voltak, hogy elkezdtek nyulakra és fácánokra vadászni. Egyszer találtak egy kastélyt, amit egy magát 100-as számú brigádnak nevezett orosz katonákból álló csoport foglalt el. A hűtőkben roskadozott az étel, a katonák mégis a kinti dísztóban élő japán pontyokon éltek. 

Jefremov elmondta, hogy többször is sikertelenül próbált meg leszerelni, majd kiküldetése végeztével visszatért Oroszországba, ahol később kirúgták a seregből, mert nem volt hajlandó visszatérni Ukrajnába harcolni. Ezt követően disszidált. Hogy állításait alátámassza, olyan dokumentumokat adott át a BBC-nek, amelyen keresztül a lap írói bizonyítani tudták, hogy tényleg harcolt a háború elején Zaporizzsja régióban, illetve Melitopolban. 

Nappal kihallgatás és éheztetés, este becsempészett tea és cigi

A volt orosz katona által elmondott esetek Melitopoltól északra, Bilmak városában történtek. Egyik nap például az általuk használt épületbe három ukrán foglyot cipeltek be. Miután egyikük bevallotta, hogy mesterlövész, az ezredes megütötte, letépte a nadrágját, és miután megtudta, hogy a fogolynak van felesége, azt mondta: videóra veszik, ahogy nőt csinálnak a férfiból, és elküldik a fogoly feleségének. 

Máskor a kihallgatótiszt vallatás közben azt követelte az ukrán fogolytól, hogy nevezze meg az egységében szolgáló összes nacionalistát. Az ukrán nem értette a kérdést; azt felelte, hogy egysége tagjai az ukrán haditengerészet gyalogságánál szolgálnak, ezért kiverték egy fogát. Máskor egy bekötött szemű fogoly fejéhez pisztolyt tartottak, és háromtól kezdtek visszaszámolni, ám nem lőtték le, csak a két füle mellett sütötték el a pisztolyt. Jefremov ekkor közbelépett: szólt a vallatónak, hogy a fogoly egyszerűen nem hallja a kérdéseket a lövés miatt.

Egyszer az ezredes meglőtte az egyik ukrán fogoly karját és jobb lábszárát és a golyó a katona csontját érte. Jefremov azt mondta, társaival együtt ellátták a foglyot, majd a parancsnoknak jelentették az esetet és kérték, had szállíttassák kórházba a megkínzott ukránt, mert bele fog halni a sérüléseibe. Ezután Jefremov és társai az ukránt orosz egyenruhába öltöztették és egy orosz kórházba vitték. Figyelmeztették: ne árulja el, hogy ukrán, mert az orvosok megtagadják a kezelését, s tán még rosszabbul is járhat, ha az orosz sérültek meghallják, honnan származik.

Az egyik ezredes parancsba adta, hogy az ukrán foglyok csak vizet és kekszet kaphatnak, és nem biztosított nekik alvóhelyet sem. Jefremov azt állíta: az éjszaka leple alatt néhány társával forró teát, cigarettát, illetve az alváshoz legalább egy kis szénát csempésztek be a foglyoknak.

(Kiemelt képünk: Ezen a képen ukrán katonák sisakjai láthatók vérfoltokkal az út szélén, miközben az ukrán hadsereg orvosai sebesült katonákat evakuálnak egy úton, nem messze a Donyecki terület Szoledártól 2023. január 14-én, Ukrajna orosz megszállása közepette. Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.