Orosz hadihajókat figyeltek meg a felrobbantott gázvezeték közelében

Már hétfőn orosz hadihajókat észleltek a robbanás későbbi helyszíne körül – adta hírül hírszerzési forrásokra hivatkozva elsőként a CNN.

2022. szeptember 29., 09:53

Szerző:

Nyugati hírszerzők szerint az orosz haditengerészethez tartozó segédhajókat figyeltek meg európai biztonsági szakértők hétfőn és kedden is az Északi Áramlat földgázvezeték szivárgásának közelében – írja a CNN

Mint arról korábban beszámultunk: a Spiegel értesülései szerint CIA már hetekkel ezelőtt jelezte a német kormánynak, hogy az oroszok arra készülnek, hogy felrobbantják valamelyik gázvezetéket a Balti-tengeren.

Kedden elsőként az Északi Áramlat 2 gázvezetékben érzékeltek nyomáscsökkentést a dániai Bornholm szigetnél, nem sokkal utána az Északi Áramlat 1 is két helyen kezdett el szivárogni. Az esetet a szövetségi hatóság képviseletében vizsgáló szerint az időzítés, az érintett vezetékek és a nyomásvesztés mértéke arra utal, hogy komoly felszerelést igénylő, célzott támadás történt.

(Kiemelt képünk: A svéd partiőrség egyik repülőgépéről készült kézi fotó az Északi Áramlat-1 gázvezeték szivárgásából származó gáz felszínre törését mutatja a Balti-tenger svéd gazdasági övezetében, a dán Bornhol-sziget közelében. Fotó: Svéd Partiőrség/AFP)

 

 

Tegnap 18:55

Mintegy 2500 fókatetemet találtak a Kaszpi-tenger dagesztáni partjainál - közölte vasárnap hivatalos Telegram-csatornáján az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaság természeti erőforrások minisztériuma.