A CIA előre jelezte, hogy az oroszok gázvezeték-robbantásra készülnek a tenger alatt

A CIA már hetekkel ezelőtt jelezte a német kormánynak, hogy az oroszok arra készülnek, hogy felrobbantják valamelyik gázvezetéket a Balti-tengeren – írta a Spiegel. 

2022. szeptember 29., 08:36

Szerző:

Miután egyre biztosabbnak tűnik, hogy az Északi Áramlat vezeték melletti lökéshullámot és gázszivárgást robbantás okozta, névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva arról ír a Spiegel, hogy hetekkel korábban egy tengeri robbantás veszélyére figyelmeztetett a CIA. A német kormány nem kommentálta a lap értesülését – írja a hvg.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk elsőként az Északi Áramlat 2 gázvezetékben érzékeltek nyomáscsökkentést a dániai Bornholm szigetnél kedden. Nem sokkal utána az Északi Áramlat 1 is két helyen kezdett el szivárogni. Az esetet a szövetségi hatóság képviseletében vizsgáló szerint az időzítés, az érintett vezetékek és a nyomásvesztés mértéke arra utal, hogy komoly felszerelést igénylő, célzott támadás történt

(Kiemelt képünk: A dán védelmi parancsnokság 2022. szeptember 27-én gázszivárgást mutatott be az Északi Áramlat 2 gázvezetéknél. Fotó: HANDOUT / DANISH DEFENCE / AFP)

 

Tegnap 20:56

Caj Jing-ven tajvani elnök szombaton lemondott a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) vezetéséről, miután pártja több fontos helyen vereséget szenvedett a helyhatósági választáson.