Egyre több oroszt támadnak meg származása miatt

Az orosz-ukrán háború kitörése óta annyira megerősödött az oroszellenesség, hogy az Egyesült Királyságban jelentősen nőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma.

2023. április 17., 16:16

Szerző:

Az orosz-ukrán háború kitörésével jelentősen nőtt az oroszellenesség és az ezzel összefüggő gyűlölet-bűncslekmények száma – írja az RTL.hu.

Az oroszellenesség azokat is sújtja, akik éppen Putyin politikája miatt menekültek el Oroszországból.

Varsóban a népszerű orosz étterem, a Skamiejka személyzetét zaklatták, pedig a személyzet nagy része ukrán. Tamara Rochminska, az étterem tulajdonosa a Facebook-oldalára kitett egy ukrán zászlót,  és arra kérte az embereket, hogy hagyják abba a fenyegetőzést. 

Alekszej Zimin orosz séf londoni étterme olyan fenyegetéseket kapott, hogy egy ideig rendőrök vigyáztak a vendéglátóegység biztonságára. Az orosz séf hiába ajánlotta bevételének egy részét a Vöröskereszt ukrán menekülteket segítő munkájának támogatására, olyan üzenetekkel bombázták, hogy Putyin embere, és gyilkos. 

Ilja Kaplan 23 éve él Berlinben. Itt kezdett új életet és nyitott éttermet Pasternak néven. A Los Angeles Times-nak korábban azt nyilatkozta, ez egy olyan hely, ahol németek, ukránok, oroszok és még sokan mások vidáman esznek-isznak. Mára őt is sokan támadják, még úgy is, hogy nyilvánosan elítélte háborút és sokkal több ukrán alkalmazottja van, mint orosz.

Sky News több oroszokat ért gyűlölet-bűncselekményről számolt be az Egyesült Királyságban. Egy orosz, Észak-Walesben élő nőre támadt rá a szomszédja, és közben azt kiabálta: „Miért vagy még mindig itt? Takarodj haza!”

CNBC-nek hazájukból elmenekült oroszok arról számoltak be, hogy érzésük szerint nőtt az oroszellenesség. Julija Azarova független újságíró, akinek rögtön a háború kitörése után menekülnie kellett a hazájából, elmondta, kétszer járt Lettországban, de Ukrajnába nem léphet be a származása miatt, holott a rokonait szeretné meglátogatni.

(Kiemelt képünkön „Orosz vagyok. Elnézést kérek!” feliratú papírral a kezükben demonstrálnak a tbiliszi grúz parlament épülete előtt. Forrás: Twitter @jamiefullerton1)

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).