Hadijelentés: nyomulnak előre az oroszok

Kedvezőbb állásokat foglaltak el immár a második egymást követő napon az orosz erők Liman és Donyeck környékén, miközben öt frontszakaszon 17 ukrán támadást vertek vissza – közölte az orosz hadijelentés.

2024. február 2., 08:34

Szerző:

Az orosz hadijelentés szerint a legtöbb, szám szerint hét ukrán roham a kupjanszki frontszakaszon hiúsult meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint az érintkezési vonal mentén az ukrán fél vesztesége több mint nyolcszáz katona volt, akik közül a legtöbben, több mint 290-en a Liman körzetében vívott harcokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. 

Az összesítés a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek mellett két üzemanyagraktárt, egy norvég gyártmányú NASAMS sorozatvető radarállomását, öt harckocsit – közülük hármat a herszoni fontszakaszon, nyolc páncélozott harcjárművet, egy brit AS-90-es, egy amerikai M109-es Paladin és egy lengyel Krab önjáró, valamint négy amerikai M777-es és két brit F-70-es vontatott tarackot, 17 HIMARS sorozatvető-rakétát, valamint 68 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeckben egy férfi halált okozta egy távirányítású repülőszerkezetről ledobott gránát, a lunaszki Zimohirja településen pedig egy nyugdíjas nő meghalt, a 22 éves unokája pedig megsebesült, amikor házát drón találta el.

A hadijelentések sem tisztázzák, mi történt a lelőtt orosz szállítórepülőgéppel

Ahogyan arról beszámoltunk, megtalálták a belgorodi régióban lezuhant orosz Il-76-os szállítórepülőgép fekete dobozait – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség csütörtökön a mentőszolgálatokra hivatkozva.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a harkivi régióban, Lipci településről elindított légvédelmi rakétákkal lőtték le szerdán az orosz katonai Il-76-ost, amelynek fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 fogolycserére szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép személyzete és valamennyi utasa életét vesztette. Az ukrán fél szerint azonban a gépen nem hadifoglyok, hanem rakéták voltak.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár az újságíróknak azt mondta, hogy a katonai szakértői vizsgálatnak le kell zárulnia, mielőtt a gép pilótáit, akik a lakott területek közeléből elnavigálták az égő repülőgépet, kitüntetésre terjesztenék fel. Az orosz-ukrán hadifogolycsere folytatásának kilátásaival kapcsolatban azt mondta, hogy „erről egyelőre semmit nem lehet mondani”.

„A fogolycsere egy olyan folyamat, amely teljes csendben zajlik. Az, hogy az ukránok megölték a foglyaikat, a saját állampolgárokat, akik szó szerint egy napon hazaértek volna, nyilvánvalóan rettenetes cselekedet. Egyszerűen szörnyű” – mondta Peszkov.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a szándékával kapcsolatban, hogy az incidens ügyében induljon nemzetközi vizsgálat, a szóvivő kijelentette:

„Ha a kijevi rezsim bűncselekményeinek nemzetközi kivizsgálására gondol, akkor arra egyértelműen szükség van”.

(Kiemelt képünk: Ukrán katonák gyalogsági állásukban az ukrajnai Liman-Kreminna terület irányában 2023. július 25-én. Fotó: Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)