Az orosz erők előrenyomultak Donyeck megyében

Behatoltak az orosz egységek a Donyecktől mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Vuhledarba – közölték szerda este orosz sajtóforrások.

2023. január 25., 20:23

Szerző:

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy Donyeck térségében az orosz hadsereg folytatta az offenzívát, ahol az ukrán fél mintegy hatvan embert veszített, valamint megsemmisült két lőszerraktár, egy páncélozott személyszállító, két kisteherautó és egy Mszta-B önjáró löveg.

Gyenyisz Pusilin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott „kormányzója” a TASZSZ-nak azt mondta, hogy az orosz erők, különösen a Wagner magánhadsereg fegyveresei haladást értek el a külvárosokban a Bahmut birtoklásáért folytatott harcokban.

Konasenkov szerint Zaporizzsja irányában az orosz hadsereg előnyösebb vonalakat és állásokat foglalt el, megsemmisítve egyebek között több mint hatvan ukrán katonát, három harckocsit, két páncélozott harcjárművet, egy egyéb jármű és egy D-20-as löveget.

Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye Moszkva által kinevezett igazgatási főtanácsának tagja a Komszomolszkaja Pravda rádióadónak azt mondta, hogy az illetékességébe tartozó régióban az orosz erők meghiúsították az Azovi-tengerhez való eljutást célzó ukrán haditervet, átvették a stratégiai kezdeményezést és előrenyomultak Huljajpolje irányába és megsemmisítették a 128. dandár vezetésipontját.

Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja megye megbízott kormányzója ugyanakkor a Rosszija 24 hírtelevíziónak azt mondta, hogy az ukrán hadsereg ellentámadásra készül a régióban, ahol 40 ezer katonát vont össze. Balickij azt mondta, hogy az oroszok haladása nem "csapásjellegű", az egységek alapvetően a „szürke zónában” terjeszkednek.

(Kiemelt képünk illusztráció: orosz katonák Mariupolban, a Donyecki Népköztársaságban, 2022. április 23-án. Fotó: Ilja Pitalev / Szputnyik / Szputnyik via AFP)