Megtalálták az Oroszországban lezuhant Il-76-os fekete dobozait

Megtalálták a belgorodi régióban lezuhant orosz Il-76-os szállítórepülőgép fekete dobozait – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség csütörtökön a mentőszolgálatokra hivatkozva.

2024. január 25., 13:52

Szerző:

Mint az korábban megírtuk szerda délelőtt az ukrán határ közelében lezuhant egy utasszállító, Belgorod területén. A jelenlegi tájékoztatás szerint mind a repülési paramétereket rögzítő készülék, azaz a fekete doboz, mind a hangrögzítő jó állapotban van.


Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a harkivi régióban, Lipci településről elindított légvédelmi rakétákkal lőtték le szerdán az orosz katonai Il-76-ost, amelynek fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 fogolycserére szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép személyzete és valamennyi utasa életét vesztette. Az ukrán fél szerint azonban a gépen nem hadifoglyok, hanem rakéták voltak.

A fekete doboz tartalmát először vizsgálni kell


Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a katonai szakértői vizsgálatnak le kell zárulnia, mielőtt a gép pilótáit, akik a lakott területek közeléből elnavigálták az égő repülőgépet, kitüntetésre terjesztenék fel. Az orosz-ukrán hadifogolycsere folytatásának kilátásaival kapcsolatban azt mondta, hogy „erről egyelőre semmit nem lehet mondani”.


„A fogolycsere egy olyan folyamat, amely teljes csendben zajlik. Az, hogy az ukránok megölték a foglyaikat, a saját állampolgárokat, akik szó szerint egy napon hazaértek volna, nyilvánvalóan rettenetes cselekedet. Egyszerűen szörnyű” – mondta Peszkov.


Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a szándékával kapcsolatban, hogy az incidens ügyében induljon nemzetközi vizsgálat, a szóvivő kijelentette:
„Ha a kijevi rezsim bűncselekményeinek nemzetközi kivizsgálására gondol, akkor arra egyértelműen szükség van” – reagált a Kreml szóvivője.


Az ukrán elnöki hivatal hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Moszkva meg tudná-e megmagyarázni, hogy vajon miért döntött úgy Kijev, hogy lelövet egy ukrán katonákat szállító repülőgépet.

A FlightRadar nyilvános adatai szerint a gép Irán felől repült Egyiptomba, és onnan tovább Törökországba, aztán pedig eltűnt a további útvonal, mert valószínűleg a jeladókat lekapcsolták. Ha valóban így volt, akkor nem valószínűsíthető, hogy hadifoglyokat szállított a gép. 

Az ukránok szerint olyan rakéták voltak az utasszállítón, amelyekkel a harkivi területeket lövik az oroszok.  Az ukrán légvédelem gyűjti az információkat – mint ahogy korábban megírtuk.

A ria.ru arról számolt be csütörtökön, hogy Belgorodban rakétariadót rendeltek el. A lakosságot arra kérik, ha lehetséges maradjanak otthon, és lehetőleg ne menjenek az ablakok közelébe. 

(Fotó: X-rn közzétett vdeó képernyőfotója)

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.