Előrenyomultak Donyeck környékén az oroszok – közölték az oroszok

Az előző naphoz képest is kedvezőbb állásokat foglalt el csütörtökön Donyeck környékén az orosz haderő, miközben három frontszakaszon 9 ukrán rohamot vert vissza – közölte hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. 

2024. január 25., 17:59

Szerző:

A tárca szerint az ukrán támadások közül négyet Kupjanszk, hármat Donyeck, kettőt pedig Liman térségében hiúsítottak meg. A Moszkvában kiadott tájékoztatás értelmében az ukrán fél vesztesége a frontszakaszokon mintegy 915 katona volt, akik közül a legtöbben, mintegy 310-en a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el, vagy sebesültek meg súlyosan.

Az összesítés a megsemmisített ukrán haditechnikai eszközök között említett egyebek mellett egy amerikai M270-es MRLS és egy cseh Vampire sorozatvetőt, nyolc harckocsit – négyet Donyeck környékén lőttek ki –, 14 páncélozott harcjárművet – nyolcat Limannál tettek üzemképtelenné –, négy gyalogsági harcjárművet, három lengyel Krab önjáró, valamint két amerikai M777-es vontatott tarackot, egy Tocska-U taktikai és négy HIMARS sorozatvető-rakétát, továbbá 91 drónt.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek csütörtökön ukrán tüzérségi és dróntámadást.

Még mindig nem tudni, mit, vagy kiket lőttek le az ukránok

Ahogyan arról beszámoltunk, megtalálták a belgorodi régióban lezuhant orosz Il-76-os szállítórepülőgép fekete dobozait – közölte a RIA Novosztyi hírügynökség csütörtökön a mentőszolgálatokra hivatkozva.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán fegyveres erők a harkivi régióban, Lipci településről elindított légvédelmi rakétákkal lőtték le szerdán az orosz katonai Il-76-ost, amelynek fedélzetén a személyzet hat tagja, 65 fogolycserére szánt ukrán hadifogoly és három kísérő orosz katona tartózkodott. A repülőgép személyzete és valamennyi utasa életét vesztette. Az ukrán fél szerint azonban a gépen nem hadifoglyok, hanem rakéták voltak.

A fekete doboz tartalmát először vizsgálni kell

Dmitrij Peszkov orosz elnöki sajtótitkár csütörtökön újságíróknak azt mondta, hogy a katonai szakértői vizsgálatnak le kell zárulnia, mielőtt a gép pilótáit, akik a lakott területek közeléből elnavigálták az égő repülőgépet, kitüntetésre terjesztenék fel. Az orosz-ukrán hadifogolycsere folytatásának kilátásaival kapcsolatban azt mondta, hogy „erről egyelőre semmit nem lehet mondani”.

„A fogolycsere egy olyan folyamat, amely teljes csendben zajlik. Az, hogy az ukránok megölték a foglyaikat, a saját állampolgárokat, akik szó szerint egy napon hazaértek volna, nyilvánvalóan rettenetes cselekedet. Egyszerűen szörnyű” – mondta Peszkov.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azzal a szándékával kapcsolatban, hogy az incidens ügyében induljon nemzetközi vizsgálat, a szóvivő kijelentette:

„Ha a kijevi rezsim bűncselekményeinek nemzetközi kivizsgálására gondol, akkor arra egyértelműen szükség van”

– reagált a Kreml szóvivője.

Az ukrán elnöki hivatal hatáskörébe utalta annak a kérdésnek a megválaszolását, hogy Moszkva meg tudná-e megmagyarázni, hogy vajon miért döntött úgy Kijev, hogy lelövet egy ukrán katonákat szállító repülőgépet.

A FlightRadar nyilvános adatai szerint a gép Irán felől repült Egyiptomba, és onnan tovább Törökországba, aztán pedig eltűnt a további útvonal, mert valószínűleg a jeladókat lekapcsolták. Ha valóban így volt, akkor nem valószínűsíthető, hogy hadifoglyokat szállított a gép.

Az ukránok szerint olyan rakéták voltak az utasszállítón, amelyekkel a harkivi területeket lövik az oroszok. Az ukrán légvédelem gyűjti az információkat – mint ahogy korábban megírtuk.

A ria.ru arról számolt be csütörtökön, hogy Belgorodban rakétariadót rendeltek el. A lakosságot arra kérik, ha lehetséges maradjanak otthon, és lehetőleg ne menjenek az ablakok közelébe.

(Kiemelt kép: egy Mi-35M típusú katonai helikopter Oroszország krasznodari régiójában 2019. március 28-án. VITALIJ TIMKIV / AFP)

Újabb fordulópontjához érkezett az orosz-ukrán háború, ezúttal orosz tengeralattjárók jelentek meg az Ír-tenger környékén. Az incidens azonban nem először fordult elő, arra már az ukránok 2022-es lerohanását követően is sor került.