Orosz támadás érte Ukrajnát, evakuálás Kijevben

Oroszország újabb rakétákat indított területéről Ukrajna ellen a kedd reggeli masszív támadást követően napközben, emiatt több megyében légiriadót rendeltek el – közölte az ukrán légierő a Telegramon. Az orosz támadás során egy ember meghalt a fővárosban, egy lakóházat pedig evakuálni kellett. 

2024. január 23., 19:46

Szerző:

Az ukrán légierő beszámoló szerint a légierő kora délután azt észlelte, hogy az oroszországi Lipeck terület felett egy Tu-22M3 repülőgép rakétákat lőtt ki Ukrajnára. Néhány perccel később több rakéta fellövését észlelték az oroszországi Kurszkk régióból. A rakéták az ukrajnai Szumi megye felé haladtak. Az Ukrajna északkeleti részén fekvő régiót ily módon egy nap alatt a második orosz támadás érte. A helyi kormányzói hivatal a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy a reggeli támadás következtében Sosztki településen létfontosságú infrastrukturális objektumokban keletkeztek károk; személyi sérülésekről nem tettek jelentést. 

Orosz támadás érte Kijevet

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegramon közölte, hogy nem erősítették meg neki azt a korábbi értesülést, amely szerint a fővárost ért reggeli támadásban egy ember meghalt. Az ukrán katasztrófavédelem a Facebookon azt írta, hogy 22-en sérültek meg a Kijevet ért támadásban, és egy kórházba szállított sérült a klinikai halál állapotában van. A városban keletkezett tüzeket eloltották. Klicsko arról is tájékoztatott, hogy a főváros Szvjatosinszkij kerületében evakuálták egy lakóházból az embereket, mert egy fel nem robbant rakétarobbanófejet találtak ott. 

Orosz támadás Harkivban és Lembergben is

Ihor Terehov, a keleti országrészben lévő Harkiv polgármestere a Telegramon arról adott hírt, hogy a város egy része áramszolgáltatás, fűtés és víz nélkül maradt az orosz rakétatámadás nyomán.

A nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városában pedig hackertámadás miatt szakadt meg a melegvízellátás és fűtés egy lakónegyedben a helyi szolgáltató közlése szerint. 

Szerhij Najev, az ukrán egyesített erők parancsnoka a Telegramon arról számolt be, hogy az ország északi részében szolgálatot teljesítő ukrán katonák megsemmisítettek egy orosz robotrepülőgépet. 

Az ukrán vezérkar legfrissebb, keddi összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége megközelítette a 378 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett 22 orosz harckocsit és 51 tüzérségi rendszert.

Az orosz hadijelentés szerint nagy hatótávolságú, légi és szárazföldi indítású precíziós fegyverekkel mért csoportos csapást az orosz hadsereg az ukrán hadiipari komplexum rakéta-, lőszer- és robbanóanyag-gyártó létesítményeire.

(Kiemelt képünk: Mentési munkálatok Kijevben az orosz támadás után 2024. január 23-án. Fotó: Ukrán Katasztrófavédelem Facebook)

Tegnap 20:42

Az Ukrajna támogatásával kapcsolatos véleménykülönbségek ellenére is van értelme és jövője a visegrádi együttműködésnek – jelentette ki Orbán Viktor kedden Prágában, a négy visegrádi ország kormányfőinek csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón, ahol a miniszterelnököt a találkozó előtt füttykoncerttel várták a tiltakozók.

Keserű igazságot tárt fel a Pesticide Action Network Europe által készített tanulmány: az európai polgárok egyre inkább ki vannak téve az úgy nevezett PFAS (poli- és perfluoralkil) vegyületeket tartalmazó „növényvédőszerek” koktéljainak. Ezeket a vegyi anyagokat szándékosan permetezik az élelmiszernövényekre, így a friss gyümölcsök és zöldségek közvetlen és rendszeres kitettséget jelentenek a fogyasztók számára. A PAN Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége a PFAS-vegyületeket tartalmazó peszticidek betiltását szorgalmazza.

„Meggyőződésünk, hogy Oroszország veresége nélkülözhetetlen Európa biztonságához és stabilitásához” – jelentette ki Emanuel Macron hétfőn a párizsi konferencián. A francia elnök kijelentette, hogy konszenzus született arról, hogy Ukrajnát olyan fegyverekkel kell támogatni, melyek képesek végzetes csapást mérni Oroszországra.

Hatalmas balhé volt Brüsszelben az EU mezőgazdasági politikája miatt. Belga, holland, francia és olasz termelők is részt vettek azon demonstráción, melyen Brüsszel utcáit gyakorlatilag elöntötte a trágya. Égtek a gumiabroncsok és a tüntetők a rendőrségi sorfalat is áttörték. 

Petr Fiala keddre kormányfői csúcstalálkozóra hívta meg visegrádi partnereit – Donald Tusk lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnököt. A cseh miniszterelnök nem különösebben rajong Orbán Viktorért. A V4 -csúcstalálkozó központi témája Ukrajna támogatása.