444.hu: Orbánék szankcionálására készül az amerikai kormány

Magyar kormányzati személyek elleni szankciókat tervez az amerikai Külügyminisztérium – tudta meg a 444.hu.

2023. április 11., 09:13

Szerző:

Vezető magyar kormányemberek elleni szankciók bevezetésén gondolkodik az Egyesült Államok külügyminisztériuma, tudta meg a 444.hu diplomáciai és politikai forrásokból. Cikkük szerint a magyar és amerikai fél az üggyel kapcsolatban hetek óta folytat egyeztetéseket egymással, információik szerint olyan specifikus, az amerikaiak számára sérelmes ügyről lehet szó mint az, ami a 2014-es „kitiltási botrányt” okozta.

A lap forrásai szerint David Pressman budapesti nagykövetet márciusban egyezetetésre rendelte be Antony Blinken amerikai külügyminiszter is, ami szokatlan, hiszen általában nem egyenként találkozik a térség nagyköveteivel. A Magyarországgal, pontosabban az Orbán-kormány vezető tisztségviselőivel szembeni, szankciós fellépésről pedig már ezóta keringenek pletykák.

Blinken és az amerikai kormány több, súlyos kifogást is emelt a magyar kormány politikája ellen:

  • a magyar kormány szerintük szándékosan gátolta a finn és svéd NATO-csatlakozást, ami stratégiai cél Washingtonban,
  • a magyar kormány alig tett bármi az orosz energiafüggőség megszüntetéséért, míg minden más EU-tagállam lépett,
  • a magyar kormány menedéket nyújt orosz kémek hálózatának, sőt a csak orosz kémbankként emlegetett Nemzetközi Fejlesztési Banknak székhelyet is biztosít Budapesten,
  • a kormánypropaganda orosz háborús propagandát terjeszt az EU-ban.

A 444 forrásai szerint az elvileg tervezett, hivatalosan semmilyen módon nem kommentált szankciók három, közelebbről meg nem nevezett magyar kormányzati személyt érintenének.

A teljes riport itt olvasható.

(Kiemelt kép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)