Orbán Viktor meghajolt Lavrov előtt

Orbán Viktor meghajolt Lavrov előtt Pekingben. Az erről készült felvétel bejárta a közösségi platformokat. A meghajlás a diplomáciai etikettben azt jelenti, hogy a magyar miniszterelnök alacsonyabb rangú, mint az orosz külügyminiszter. Vajon miért hajolt meg Orbán Viktor Lavrov előtt?

2023. október 18., 19:37

Szerző:

A videón, amelyre Gulyás Balázs hívta fel a figyelmet, azt látni, hogy mielőtt Putyin és Orbán elfoglalják a helyüket, köszönnek a terem két oldalán felsorakozott kormánytagoknak. Orbán Viktor utolsóként Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel fog kezet. A kézfogás előtt Orbán derékból enyhén meghajol, majd fogadja Lavrov felé nyújtott kezét.

Amint arra az RTL felhívja a figyelmet, a protokoll szerint

 üdvözlésnél meghajolni csak a pápa és uralkodók (császárok, királyok) iránti tisztelet jegyéül kell. Az etikett szerint a kézfogást minden esetben a magasabb rangú kezdeményezi.

Külföldi látogatások esetében a kormánytagok rangsorában a miniszterelnököt a külügyminiszter követi, így elviekben Orbán Viktor helyes protokoll-magatartása az lett volna, ha kormányfőként meghajlás nélkül ő nyújt kezet az orosz külügyminiszternek.

A videón egyébként megfigyelhető, Putyin pont így üdvözli Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, aki mindössze enyhe biccentéssel fejez ki némi extra tiszteletadást az orosz elnök felé.

A keddi találkozóról a Gulyáságyú Média feliratozott videót tett közzé a YouTube-on, ennek elején teljes egészében megtekinthető Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin találkozója:

(Kiemelt képünk: képernyőfelvétel a meghajlásról a Gulyáságyú Média feliratozott videója alapján.)

 

07:31

Joe Biden azonnali tűzszünetet sürgetett a Gázai övezetben, Izraelt ennek végrehajtására szólította fel, valamint a kétállami megoldást említette az egyetlen járható útként a szembenállás megszüntetésére vasárnap Georgia államban egy főiskolai diplomaosztón.

2024. május 19., 10:30

Benjamin Gantz, az izraeli háborús egységkormány minisztere bejelentette, lemond, ha Benjamin Netanjahu kormányfő nem fogad el egy egyeztetett tervet a gázai övezet jövőjéről. A nyilatkozat belpolitikai válságot válthat ki.