Orbán Viktor a NATO-csúcs után Donald Trumppal találkozik

A washingtoni NATO-csúcs után rögtön Floridába utazik Orbán Viktor, ahol régi barátjával, a volt amerikai elnökkel, Donald Trumppal találkozik.

2024. július 11., 13:17

Szerző:

Orbán Viktor csütörtökön, a NATO-csúcs végeztével Floridába utazik, hogy Donald Trump volt amerikai elnökkel találkozzon annak Mar-a-Lago nevű birtokán – írta meg a Telex a Bloomberg értesülései alapján. Idén márciusban ugyanott találkoztak, igaz, akkor  Szijjártó Péter és Orbán Balázs mellett legkisebb lánya, a 19 éves Orbán Flóra is elkísérte a magyar miniszterelnököt. 

A találkozó mindössze egy héttel azután következik, hogy a magyar miniszterelnök Moszkvában találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, valamint Pekingben tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel. A Bloomberg szerint Orbán Viktor floridai útja felerősíti az aggodalmakat, miszerint közvetítőként működik Putyin és Trump között. Ugyanakkor a látogatás részleteit ismerő, névtelenséget kérő forrás inkább informális találkozónak nevezte Orbán és Trump újabb egyeztetését. Hozzátette, Trump nem kérte Orbántól, hogy bármilyen orosz-ukrán békeszerződés megteremtésében segédkezzen.

Orbán Viktor futólag Joe Bidennel is találkozott

Szerdán a NATO-csúcson a miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral és Joe Bidennel, az Amerikai Egyesült Államok elnökével is találkozott, a kézfogásról készült felvétel a magyar kormányfő közösségi oldalára is felkerült. Kétoldali találkozót viszont nem kért a jelenlegi amerikai elnöktől, akivel az elmúlt négy évben nem volt egyetlen találkozója sem. 

Ami persze nem meglepő azok után, hogy Orbán Viktor nyíltan Donald Trump győzelméért drukkol az őszi elnökválasztáson. Szerinte  az orosz–ukrán háború elhúzódása, az ezzel járó gazdasági válság és a palesztin–izraeli konfliktus kiújulása nem történhetett volna meg, ha Donald Trump az elnök. Abban is hisz, hogy Trump újraválasztása esetén képes rövid időn belül békét teremteni Ukrajnában. 

Nem mindenkinek tetszik azonban a magyar miniszterelnök Trump melletti kampánya. David Pressman amerikai nagykövet július 4-i fogadáson tartott beszédében azt mondta, “nincs még egy olyan szövetségesünk, vagy partnerünk – egyetlenegy sem –, aki hozzá hasonlóan, nyíltan és fáradhatatlanul kampányolna adott jelölt mellett egy amerikai választáson” – írta meg a hvg

(Képünkön: Orbán Viktor és Donald Trump előző, 2024. március 8-án tartott találkozójukon Trump Mar-a-Lago rezidenciáján, Floridában. Forrás: Fischer Zoltán/Magyar Miniszterelnöki Sajtóiroda/AFP)