Orbán Viktor: Egyetlen EU-s vezető sem akar konfliktust Oroszországgal

Szerinte ideális a „magyar modell”.

2022. február 1., 19:20

Szerző:

„A mostani moszkvai látogatás békemisszió is, mert elmondhattam, hogy az Európai Unió egységes és nincs olyan európai vezető, aki konfliktust akarna Oroszországgal” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában. 

A magyar kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélését követően kiemelte: mindez különösen igaz a közép-európaiakra.

„Mi úgy értelmezzük a történelmet, hogy amikor a Kelet és a Nyugat között konfliktus jött létre, akkor Közép-Európa mindig rajtavesztett” – fogalmazott Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök meglátása szerint a hidegháború évei „számunkra komoly keserűséget és sok szenvedést jelentettek”, ezért a magyarok és a közép-európaiak általában is abban érdekeltek, hogy a feszültséget Kelet és Nyugat között csökkentsék, és mindent megtegyenek annak érdekében, hogy a feszültség alábbhagyjon, és nehogy visszatérjen a hidegháború.

A miniszterelnök hangsúlyozta: ehhez tárgyalásokra és párbeszédre van szükség, és üdvözlendő, hogy „Oroszország és a nyugati szövetségeseink között zajlik a párbeszéd”. Amit „mi tudunk ajánlani, az a magyar modell”: Magyarország tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, közben pedig kiváló kapcsolatokat ápol Oroszországgal – magyarázta. Hozzátette: ehhez kölcsönös tiszteletre van szükség – tudósított az MTI.

(Kiemelt kép:  A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök (j) tárgyalása Moszkvában 2022. február 1-jén. Fotó: Kreml / MTI)