Orbán ismét győzött, miközben jóváhagyták a hatodik szankciós csomagot

Jóváhagyták a hatodik szankciós csomagot, a magyar kormányfő akarata eközben újból érvényesült. 

2022. június 2., 16:54

Szerző:

Az Európai Unió nagykövetei jóváhagyták a hatodik Oroszország elleni szankciócsomagot, de Magyarország tiltakozása miatt levették szankciós listáról Kirill ortodox egyházi pátriárkát, írja a BBC. 

Az uniós diplomaták ingerültségről számolnak be Magyarországgal szemben – különösen azután, hogy Orbán jelentős engedményeket kapott az olajembargó elhalasztása kapcsán –, de úgy érezték, hogy végső soron a csomag volt a legfontosabb.

Az EU vezetői széles körű politikai egységet mutattak fel a szankciókkal kapcsolatban a hét elején tartott csúcstalálkozón, de a jogi szöveget még jóvá kell hagyniuk a tagállamoknak nagyköveti szinten.

Az EU vezetői megállapodtak abban, hogy leállítják a hajókkal történő orosz olajimportot – ami a legtöbb –, de csővezetéken keresztül továbbra is importál orosz olajat. 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió (EU) csúcstalálkozóján 2022. március 25-én. fotó: JOHN THYS / AFP)

Bernie Ecclestone golyót is vállalna az „első osztályú” Vlagyimir Putyinért, szerinte nem szándékosan öltek meg több ezer civilt az oroszok. A Formula-1 korábbi vezére egyúttal megérti Volodimir Zelenszkijt, mert humorista volt, az ukrán elnök szerinte vissza szándékozik térni a szakmájához.

Felépült a 186 kilométer hosszú acélkerítés a lengyel-fehérorosz határon. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő ebből az alkalomból csütörtökön az ukrajnai háború előjelének nevezte a tavaly ősszel Minszken át Lengyelországba tartó migrációs hullámot.