Orbán és Morawiecki megvétózta az uniós csúcs migrációs nyilatkozatát

Orbán Viktor és a lengyel államfő megvétózta Granadában a migrációs politikáról szóló közös uniós nyilatkozatot.

2023. október 7., 11:27

Szerző:

A vétó miatt a 27 EU-tagállam vezetői által kiadott közös nyilatkozatból hiányzott a migrációra vonatkozó rész, helyette csupán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke adott ki nyilatkozatot a témában, saját nevében. Lengyelország és Magyarország sérelmeket hozott fel a blokk migrációs és menekültügyi paktumával kapcsolatban, a migrációs vita háttérbe szorította a csúcstalálkozót.

Az EU 27 vezetője végül elfogadta a csúcstalálkozón a migrációról szóló előzetesen megtárgyalt bekezdés nélküli nyilatkozatot, így az Európai Tanács Charles Michelre hagyta, hogy tegye közzé saját nyilatkozatát a migrációs vonalakkal. A The Guardian által idézett dokumentumban a többi közt azt írta, hogy a migráció európai kihívás, ami európai választ igényel. Azt is leszögezte, nem fogják megengedni, hogy az embercsempészek döntsék el, ki utazhat be az EU-ba és ki nem. Utóbbi burkolt célzás is lehetett arra, hogy az Orbán-kormány több száz, jogerősen elítélt embercsempészt eresztett szélnek idén májusban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a találkozó után saját migrációs tervvel állt elő – írja a Népszava.

„Nincs esély arra, hogy az európai uniós tagországok vezetői között megállapodás szülessen a migrációról” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Granadában, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezve. Hozzátette, ez politikailag lehetetlen, ugyanis korábban arról állapodtak meg, hogy egyhangúlag döntenek a migráció szabályozásárról, de ezt nemrég megváltoztatták, és a csomagot Magyarországot és Lengyelországot megkerülve, „jogilag megerőszakolva” mégis áterőltették.

A migrációról és a bővítésről szóló viták várhatóan tovább folytatódnak. A vezetők hivatalos csúcstalálkozóra gyűlnek össze október 26-27-én Brüsszelben.

(Kiemelt képünkön: Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök részt vesz az Európai Tanács informális ülésének plenáris ülésén a dél-spanyolországi Granadában, a Palacio de Congresóban 2023. október 6-án. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)