Nyugat-Virginiában győzött, Nebraskában viszont veszített Donald Trump jelöltje

Az ex-bányászok államában győzött, Nebraskában viszont veszített kedden a Donald Trump korábbi amerikai elnök által támogatott jelölt a 2022. novemberi félidős választások előtt megrendezett republikánus párti előválasztásokon. Az utóbbi eredmény fontosabb lehet, és érzékenyen érintheti a volt elnököt.

2022. május 11., 20:54

Szerző:

Nyugat-Virginiában a Donald Trump által támogatott Alex Mooney szövetségi kongresszusi képviselő-jelöltnek sikerült megszereznie a Republikánus Párt jelöltségét David McKinleyvel szemben a washingtoni szövetségi képviselőház novemberben megüresedő helyéért.

Nebraska államban azonban a republikánus párti szavazók Jim Pillent, a Nebraskai Egyetem elnökét, egy sertéstelep-tulajdonos állatorvost választották meg kormányzójelöltnek, akit a tagállam leköszönő kormányzója is támogatott. Jim Pillent a republikánus párttagok a Donald Trump által támogatott Charles Herbster üzletemberrel szemben választották meg, utóbbi jelöltet több nő is azzal vádolta meg az előválasztási kampány utolsó szakaszában, hogy korábban megfogdosta, szexuálisan molesztálta őket.

A Trump által támogatott nebraskai politikus veresége vereséget jelent Donald Trump számára is, aki 2020 óta még mindig a legesélyesebb jelöltnek számít a Republikánus Párt 2024-es amerikai elnökjelölti posztjára, mind a pártvezetés, mind pedig a teljes párttagság körében élvezett népszerűsége és támogatottsága alapján.

Donald Trump az elmúlt években több száz, republikánus párti jelölt esetében tett hivatalos politikai támogató nyilatkozatot, és rendezett  kampányszerű pártgyűlést az általa támogatott jelöltek népszerűségének növelése érdekében.

Elemzők szerint e támogatások célja az is, hogy Donald Trump a Republikánus Párt vezetésének és tagjainak többségét abba az irányba terelje, amely a 2024-es elnökválasztási kampányt követően újabb elnöki mandátumhoz segíthetné őt.

(Kiemelt kép: Jim Pillent nebraskai kormányzó, a a Nebraskai Egyetem elnökét, egy sertéstelep-tulajdonos állatorvost választották meg kormányzójelöltnek. Fotó: Matt Johnson, Flickr)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.