Novaja Gazeta: Megerőszakoltak az orosz rendőrök egy háborúellenes aktivistát

Az esetről egy külföldre menekült ellenzéki lap számolt be.

2022. szeptember 27., 10:27

Szerző:

Az orosz rendőrök megverték Artyom Kamardin költő-aktivistát, majd súlyzót nyomtak a végbélnyílásába, írja a külföldre űzött orosz lap, a Novaja Gazeta nyomán a 444.

Kamardin egy vasárnapi felolvasáson tiltakozott a háborús mozgósítás ellen. „Éljen a Kijevi Rusz, Novorosszija leszophat” – mondta Kamardin a tüntetés alkalmával. A bántalmazás után videós bocsánatkérésre kényszerítették a rendőrök.

Az aktivista ügyvédjének beszámolója szerint a hatóság emberei hétfőn szálltak ki Kamardin lakására, ahol két másik aktivistával, Alexandra Popovával és Alexander Menyukovval él együtt. Mindkettejüket bevitték, majd szabadon engedése után Popova azt nyilatkozta, a rendőrök kitépték a haját, pillanatragasztót kentek a szájára és az arcára, azzal fenyegették, hogy megerőszakolják és videón lejátszották neki Kamardin megerőszakolását.

(Kiemelt képünk illusztráció: Rendőrök őrizetbe vesznek egy férfit Novoszibirszkben 2022. szeptember 21-én, miután a Vlagyimir Putyin elnök által bejelentett részleges mozgósítás elleni tiltakozásra szólítottak fel. Fotó: Rosztiszlav NETISOV / AFP)

15:49

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.