Novaja Gazeta: Megerőszakoltak az orosz rendőrök egy háborúellenes aktivistát

Az esetről egy külföldre menekült ellenzéki lap számolt be.

2022. szeptember 27., 10:27

Szerző:

Az orosz rendőrök megverték Artyom Kamardin költő-aktivistát, majd súlyzót nyomtak a végbélnyílásába, írja a külföldre űzött orosz lap, a Novaja Gazeta nyomán a 444.

Kamardin egy vasárnapi felolvasáson tiltakozott a háborús mozgósítás ellen. „Éljen a Kijevi Rusz, Novorosszija leszophat” – mondta Kamardin a tüntetés alkalmával. A bántalmazás után videós bocsánatkérésre kényszerítették a rendőrök.

Az aktivista ügyvédjének beszámolója szerint a hatóság emberei hétfőn szálltak ki Kamardin lakására, ahol két másik aktivistával, Alexandra Popovával és Alexander Menyukovval él együtt. Mindkettejüket bevitték, majd szabadon engedése után Popova azt nyilatkozta, a rendőrök kitépték a haját, pillanatragasztót kentek a szájára és az arcára, azzal fenyegették, hogy megerőszakolják és videón lejátszották neki Kamardin megerőszakolását.

(Kiemelt képünk illusztráció: Rendőrök őrizetbe vesznek egy férfit Novoszibirszkben 2022. szeptember 21-én, miután a Vlagyimir Putyin elnök által bejelentett részleges mozgósítás elleni tiltakozásra szólítottak fel. Fotó: Rosztiszlav NETISOV / AFP)

16:26

Sanna Marin egy korábbi nyilatkozatára reagált. Marin azt akarta tudni, hogy a finn NATO-csatlakozás jóváhagyásának a késleltetése összefüggésben van-e azzal, hogy az Európai Bizottság befagyasztaná a Magyarországnak járó 7,5 milliárd eurós uniós támogatást.