„Nincs olyan, hogy palesztin nép” – közölte Izrael pénzügyminisztere

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter kijelentése nagy felháborodást és megütközést váltott ki nemzetközi szinten is.

2023. március 21., 10:10

Szerző:

Nincs olyan, hogy palesztin történelem, nincs palesztin kultúra, és nincs olyan, hogy palesztin nép – tolmácsolta a megszállt Ciszjordánia igazgatásáért felelős izraeli miniszter szavait hétfőn a Reuters.

Bezalel Smotrich pénzügyminiszter a szomszédos Jordániát is magára haragította azzal, hogy egy olyan pódiumon beszélt, amelyet az izraeli zászló egy olyan változata borított, amely egy olyan kiterjesztett határokkal rendelkező izraeli államot ábrázolt, amely magában foglalja Ciszjordániát, Kelet-Jeruzsálemet, Gázát és Jordániát.

Smotrich ugyanazon a napon mondta el ezt a beszédét, amikor izraeli és palesztin tisztviselők találkoztak Egyiptomban, hogy a muzulmán szent hónap, a ramadán és a zsidó pészah ünnepe előtt eszkalációs tárgyalásokat folytassanak.

Mohammad Shtayyeh palesztin miniszterelnök elítélte Smotrich megjegyzéseit, mondván, hogy azok erőszakra való felbujtással érnek fel. Farhan Haq, az ENSZ helyettes szóvivője „teljesen haszontalannak” minősítette Smotrich megjegyzéseit, és New Yorkban újságíróknak nyilatkozott: „Nyilvánvaló, hogy létezik egy palesztin nép. Jogait az Egyesült Nemzetek Szervezete támogatja”.

Jordánia, amely 1994-ben kötött békét Izraellel, felháborodásának adott hangot a mellette lévő zászló miatt, és közölte, hogy tiltakozásul behívta az izraeli nagykövetet. Jordánia felszólította az izraeli kormányt, hogy foglaljon „világos és őszinte” álláspontot – mondta Sinan al Majali, a jordániai külügyminisztérium szóvivője.

(Kiemelt képünk: Bezalel Smotrich izraeli pénzügyminiszter, a Vallásos Cionista Párt vezetője részt vesz egy ülésen a parlamentben, a Knesszetben Jeruzsálemben 2023. március 20-án. Fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.