Neonáci kapcsolatok, gyerekdeportálás – bajban van a Kreml

Alekszej Petrov online szélsőjobbos csoportok tagja volt, a közösségi médiában pedig számos nácikra utaló kódot használt. Az orosz gyerekjogi ombudsman kollégájaként az ukrán gyerekek deportálásához is köze lehet.

2023. augusztus 10., 17:59

Szerző:

A Reuters cikkes szerint a Kreml tanácsadójaként is ismert Alekszej Petrov 27 éves, jelenleg tanácsadóként dolgozik Maria Lvova-Belova orosz gyerekjogi ombudsman mellett, gyerekek deportálásának gyanúja miatt pedig az Európai Unió szankciós listájára került. Utóbbi ellen Vlagyimir Putyinnal együtt elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) az ukrán gyerekek deportálásának gyanúja miatt.

Az Euractiv információi szerint Petrov 2011 és 2014 között tizenévesként neonáci mozgalmakkal állt kapcsolatban. Minderről a Reuters próbált érdeklődni, dea médiamegkeresést követően a Kreml tanácsadója szinte azonnal törölte néhány videóját, majd „kikövetett” több szélsőjobboldali csoportot – írja az euronews.com.

Felhívják a figyelmet, hogy Petrov felhasználó neve a Skype-on wotan_jugend8989 volt, ami a fehér felsőbbrendűséget hirdető Wotanjugend szervezetre utal, Instagram-profilja pedig egy Adolf Hitlerre való kódolt utalást tartalmazott.

A Reuters cikke ugyanakkor megjegyzi, hogy Petrov ugyan osztott meg a fehér felsőbbrendűséget hirdető tartalmakat, de nem úgy tűnt, hogy a tartalmakat eredetileg megosztó szervezeteket támogatta volna. A portál kérdéseire válaszolva közölte, hogy soha semmilyen kapcsolata nem volt neonáci szervezetekkel, és hogy a közösségi médiában sem mutatott feléjük érdeklődést. „Arra pedig nem emlékszem, hogy évekkel ezelőtt mit posztoltam” – közölte.

Április 5-én Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt beszélt, és cáfolták a deportálással, illetve az ukrán gyerekekkel való bánásmódjukkal kapcsolatos vádakat. A felszólalók között ott volt Petrov is – emlékeztet az Euronews.

Az előadás során bemutattak egy videót, melyen Petrov egy oroszok által szervezett táborban látható ukrán gyerekek mellett. A videóban arról beszélt, hogy a „tábor célja a baráti eszmecsere, és hogy a gyerekek jól érezzék magukat", illetve hogy „megtalálják gyerekkori álmaikat, melyek a jövőben valósággá válhatnak”. Ezekben a táborokban az orosz álláspont szerint  csak felkészítik a fiatalokat az oroszországi életre, Ukrajna szerint azonban nyomással megfosztják a gyerekeket nemzeti identitásuktól.

A Reuters emlékeztet Petrov Instagram-fiókjára, melyhez a „fanat1k8814” felhasználói nevet használta. A 88-as szám a neonácik körében dívik: a „H” az angol ábécé nyolcadik betűje, így a „88” azt jelenti, hogy „Heil Hitler”. 2013-ban Petrov közzétett egy posztot a VKontakte-fiókján: „Római köszöntés, azaz a szívtől a Nap felé”, magyarán: karlendítés, tehát náci köszöntés.

Hozzáteszik: az oroszok előszeretettel hangoztatják, hogy a „különleges katonai műveletnek” hívott ukrajnai invázió egyik célja Ukrajna „nácitlanítása”. Alekszej Petrov viszont nem az ukrán, hanem az orosz kormány munkatársa.

(Kiemelt kép: illusztráció. A Vörös téren 2022. szeptember 29-én Oroszország hivatalosan is annaketálja a csapatai által megszállt ukrajnai területeket – jelentette be a Kreml, miután Oroszország felvetette, hogy atomfegyvereket is bevethet a területek védelmére. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)