Nem szállít tovább fegyvereket Lengyelország Ukrajnának

Vége lehet a lengyel-ukrán barátságnak a gabonaexport miatt. 

2023. szeptember 21., 10:21

Szerző:

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök szerda esti rendkívüli tévébeszédében bejelentette, hogy Lengyelország leállítja az Ukrajnának szánt fegyverek szállítását – írja a BBC. A lépésre az ukrán gabonaexport miatt kialakult diplomáciai feszültség gyors eszkalálódása után szánta el magát a lengyel kormány. Ukrajna így legerősebb katonai és diplomáciai szövetségesét veszítheti el, ha nem sikerül rendezni a két ország közti vitás kérdéseket – számol be az RTL. Lengyelország eddig 320 szovjet harckocsit és 14 MiG-29-es vadászgépet küldött Ukrajnának. 

„Nem szállítunk tovább fegyvereket Ukrajnába, inkább több modern fegyvert vásárolunk Lengyelországnak” – mondta Mateusz Morawiecki. A lengyel államfő kirat amellett, hogy Lengyelország egy katonai csomópont fenntartásával segíti Ukrajnát az „orosz barbár” legyőzésében, de nem hajlandó beleegyezni abba, hogy Lengyelország piacát destabilizálja a gabonaimport – jelentette a Pap lengyel hírügynökség. Az Ukrajnába irányuló fegyverexport nem áll le teljesen, mivel a lengyel PGZ gyártó mintegy 60 Krab tüzérségi fegyvert küld a következő hónapokban.

A diplomáciai feszültség kiindulópontja az, hogy májusban az Európai Unió engedélyezte öt tagországnak – Bulgáriának, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának –, hogy megtiltsa az ukrajnai búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalát. Az intézkedés célja a helyi gazdák védelme volt, hiszen a szomszédos országokba irányuló ukrán gabonaáradat hatással volt azok jövedelmére. A hét elején Ukrajna keresetet nyújtott be a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) ezen országok ellen a tilalmak miatt , amelyek szerinte megsértették a nemzetközi kötelezettségeket.

Kedden Lengyelország beidézte Ukrajna nagykövetét Volodimir Zelenszkij elnök ENSZ-ben tett megjegyzései miatt, miután Lengyelország, Magyarország és Szlovákia meghosszabbította az ukrán gabonára vonatkozó tilalmat. Zelenszkij szerint riasztó, hogy Ukrajna néhány európai barátja szolidaritást játsszon „egy politikai színházban – gabonából thrillert készítenek”. Varsó szavait „indokolatlannak minősítette Lengyelországgal kapcsolatban, amely a háború első napjai óta támogatja Ukrajnát”.

Az Európai Bizottság múlt hét pénteken arról döntött, hogy feloldja az ukrán gabona behozatali tilalmát, azaz engedélyezi az ukrán gabonaértékesítést az EU-ban. Erre válaszul Magyarország, Lengyelország és Szlovákia úgy döntött, figyelmen kívül hagyja az EU-s döntést és fenntartják az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat. Lengyelország például azt közölte, hogy szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, miközben továbbra is lehetővé teszi az ukrán gabonafélék tranzitját a saját területén keresztül. 

(Kiemelt képünkön: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Fotó: Michal Cizek / AFP)

 

 

 

 

Kijev felszólította Lengyelországot, hogy „tegye félre az érzelmeket”, miután beidézték nagykövetüket, és ehelyett azt javasolta, hogy a felek konstruktív megközelítést alkalmazzanak a vita megoldására.