Nem fogja kitalálni, ki a legbefolyásosabb magyar az Európai Parlamentben

Egy magyar van, ráadásul előkelő helyen szerepel azon a top100-as listán, amelynek tagjai több mint 440 millió polgár számára alakítják az európai jogszabályokat.

2024. február 28., 10:46

Szerző:

Az EUmatrix.eu elemzése azt méri, hogy az Európai Parlament képviselői milyen befolyást gyakoroltak az uniós politikára a jelenlegi parlamenti ciklus kezdete (2019. július) óta. Eszerint Cseh Katalin, a Momentum képviselője a 17. legbefolyásosabb magyar politikus az EP-ben. A top100-as lista itt táblázatos formában is elérhető. 

Összességében a német delegáció a legbefolyásosabb, és méretéhez képest az egyik legjobban teljesít. Ezzel szemben az olaszok, és kisebb mértékben a franciák is alulteljesítettek (delegációik méretétől függetlenül). A kis országok közül a luxemburgiak, a máltaiak és a portugálok szerepelnek a súlyuknál jobban, míg a magyarok, a ciprusiak és az olaszok a legrosszabbul teljesítő nemzeti csoportok – írta az Euronews.

Magyarországgal kapcsolatban kiemelik, hogy a Fidesz miatt alulteljesít, hiszen a kormánypárti képviselők egyik frakciónak sem tagjai, amióta kiléptek a Néppártból.

Egészében véve az EPP a legbefolyásosabb csoport, míg a Renew tagok arányaiban jobban teljesítenek (ennek elnöke Cseh Katalin), különösen jogalkotási tevékenységük és szavazási teljesítményük miatt. Ami a vezetői pozíciókat illeti, a Renew és az S&D áll a pole pozícióban, közvetlenül az EPP előtt.

Az elemzés során több tízezer tényt és adatot gyűjtenek össze a szakemberek, akik több mint 15 éves tapasztalattal rendelkeznek az uniós döntéshozatalok politikai dimenziójának mérésében. Ennek a kutatásnak az a célja, hogy segítse a szakembereket és a polgárokat szélesebb körben abban, hogy megértsék az EU döntéshozatala mögött meghúzódó politika bonyolultságot, és azonosítsák azokat a vezető személyiségeket, akik több mint 440 millió polgár számára alakítják a jogszabályokat.

A magyar politikus több területen is dolgozik az EP-ben

Budapesten orvosnak, Hollandiában pedig egészségügyi közgazdásznak tanult, írja a honlapján Cseh Katalin. A Momentum Mozgalom egyik alapító tagja, 2019-ben választották Európai Parlamenti képviselővé. Miután megkezdte a munkát az EP-ben, megválasztotték a Megújuló Európa (Renew Europe) frakció alelnöki posztjára.

„Az EP szakbizottságai közül a Külügyi Bizottságban (AFET), az Emberi Jogi Albizottságban (DROI), a Regionális Fejlesztési Bizottságban (REGI) és a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (CONT) dolgozom. Tagja vagyok az Európai Parlament nemek közötti esélyegyenlőségi hálózatának, valamint az éghajlatvédelmi és korrupcióellenes frakcióközi munkacsoportoknak. A Megújuló Európa értékekkel és demokráciával foglalkozó munkacsoportjának elnöke vagyok. A közelmúltban az Európai Parlament nagy többséggel fogadta el két jelentésemet: az első a városi területek kihívásairól szól a COVID-19 utáni időszakban, a második pedig az korrupció elleni küzdelem és az emberi jogok összefüggéseiről” – olvasható Cseh Katalin bemutatkozásában.

(Kép forrása: Philipp von Ditfurth / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Tegnap 12:22

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).