Csoportosan tartóztatták le a koronázás ellen tüntető köztársaság-pártiakat

A köztársaságot akaró csoport Trafalgar téri tüntetését feloszlatták, vezetőiket pedig órákon át indok nélkül tartották fogva a londoni rendőrök III. Károly koronázása alatt. A szervezők mindezt a gyülekezési- és szólásszabadság elleni súlyos sérelemnek tartják.

2023. május 6., 15:35

Szerző:

Letartóztatta és több mint öt órán keresztül magyarázat nélkül fogva is tartotta a londoni rendőrség annak a tüntetésnek főszervezőit, ami a brit fővárosban, a Trafalgar téren gyülekezve tiltakozott a brit monarchia intézménye ellen és követelt brit köztársaságot III. Károly koronázása napján, számolt be a Guardian.

A brit uralkodó sértegetése ugyan az országban bűncselekmény, a demonstráció szervezői azonban álláspontjuk szerint semmi ilyesmi nem tettek, csupán véleményüket kifejezve, hangosan tiltakoztak, amikor III. Károly hintója előttük haladt el a Westminster apátság felé tartva.

A köztársaságiak királyellenes transzparenseket is osztogattak egy bérelt kisbuszból, de a rendőrök ezeket is elkobozták tőlük, a főszervezőket pedig a legközelebbi rendőrőrsre kísérték. Amikor megkérdezték, mi az oka a letartóztatásnak, a rendőrök csak annyit válaszoltak nekik, „majd megmondjuk, ha beértünk.”

Az okot azonban később sem közölték velük. A Scotland Yard közleményében a nyilvánosságot azonban arról tájékoztatta, a nyugalom megzavarása miatt vittek be több embert is a koronázás útvonaláról.

A Republic nevű szervezet évek óta, legálisan tiltakozik a brit uralkodóház különböző nyilvános szereplésein, bevallott politikai céljuk, hogy a szigetország a királyság helyett a köztársaságot vezesse be és az emberek szavazhassanak államfőjükre.

Yasmine Ahmed, a Human Rights Watch brit igazgatója szerint a köztársasági tüntetők elleni akció a gyülekezési jogot és a szólásszabadság jogát is sértette. „Ilyesmire inkább Moszkvában számítanánk mint Londonban” – jellemezte a helyzetet az igazgató.

(Kiemelt kép: köztársaságpárti tüntetők Londonban III. Károly koronázásának napján, 2023. május 6-án. Fotó: Susannah Ireland / AFP)

 

A lengyel jobboldali párt, a PiS tavaly kiesett a hatalomból, így az elérése is jelentősen csökkent. A párt azonban most egy huszáros mozdulattal – konkrétan Mészáros Lőrinc segítségével – szerezne magának nyilvánosságot.