Hárommilliárd forintért, e-mailen akarták eladni a drezdai palotából ellopott ékszereket

2020. január 10., 14:14

Szerző:

Egy izraeli biztosítási cégnek kínáltak eladásra ismeretlenek néhány olyan ékszert, melyek a múzeumként működő drezdai uralkodói palota (Residenzschloss) kincstárába, a Grünes Gewölbe elnevezésű épületrészbe történt novemberi betörésnél tűntek el.

Az ismeretlenek emailben 9 millió eurót (hárommilliárd forintot) kértek a lengyel Fehér Sas-rend melltűjéért és az úgynevezett száz fehér gyémánttal kirakott epolettért (vállbojt) - mondta el Zvika Nave, a CGI biztosítási cég üzletvezetője pénteken. A céget bízták meg a Grünes Gewölbe biztonsági intézkedéseinek és így a betörés körülményeinek vizsgálatával.

„Minden információt azonnal átadtunk a drezdai államügyészségnek” - mondta Zvika Nave. Azt, hogy az  e-mailt ki küldte, nem lehet követni visszafelé.

November 25-én kora reggel két elkövető hatolt be az uralkodói palota kincstárába a szigorú biztonsági intézkedések ellenére és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvitte három ékszeregyüttes egyes darabjait.

A Drezdai Szász Állami Műgyűjtemények (SKD) tájékoztatása szerint az értékes gyűjteményből elloptak tizenegy különleges darabot, valamint eltűntek két további műtárgy részei és több, gyémántokkal és briliánsokkal díszített kabátgomb is.

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.