Moszkvában fogadták a tálibok vezetőit, akik megígérték, nem támadnak

Sőt, még meg is védik Oroszországot, nem engedik meg, hogy Afganisztán felől bárki támadja őket.

2021. július 8., 19:48

Szerző:

Az afganisztáni radikális iszlamista tálib mozgalom csütörtökön azt ígérte Moszkvában, hogy nem fogják megtámadni az afgán-tádzsik határt, írja az MTI.

„Természetesen nem fogjuk megtámadni az Afganisztán és Tádzsikisztán közötti határt. Biztosíthatjuk az orosz felet, hogy politikánk nem irányul támadásra”

– közölte Mohammad Szuhail Sahín, a felkelők dohai politikai irodájának szóvivője. Elmondása szerint látogatásuk célja az Afganisztán északi részén kialakult helyzet megvitatása, különös tekintettel arra, hogy több térség is az ellenőrzésük alá került.

Hozzátette: a tálibok nem fogják megengedni senkinek, hogy támadást indítson Afganisztán területéről Oroszország vagy más államok ellen. Beszélt arról is, hogy nem kívánják katonai úton magukhoz ragadni a hatalmat Afganisztánban.

Az afgán biztonsági erők több mint ezer tagja lépte át a tádzsik-afgán határt az elmúlt napokban annak nyomán, hogy a tálib lázadók előrenyomultak, és számos körzetet ellenőrzésük alá vontak Észak-Afganisztánban, a tádzsik határ közelében. A helyzet gyors romlását az idézte elő, hogy az Egyesült Államok vezette külföldi békefenntartók húsz év után teljesen kivonulnak a közép-ázsiai országból, valamint hogy a kabuli kormány és a tálibok közötti béketárgyalások elakadtak. Tádzsikisztán korábban közölte, hogy 20 ezer katonával erősíti meg a déli szomszédjával közös határát.

(Kiemelt kép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott kép a tálib küldöttség tagjairól az Oroszország által kezdeményezett nemzetközi Afganisztán-konferencián Moszkvában 2021. március 18-án. Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata / MTI/EPA)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.