Moszkva: Washington és a NATO nem vette figyelembe a fő biztonsági aggályait

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bejelentette szerda este, hogy a szervezet elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire.

2022. január 27., 13:36

Szerző:

Moszkva szerint Washington és a NATO nem vette figyelembe a fő orosz biztonsági aggályokat a javaslataira adott válaszukban az Ukrajnához kapcsolódó feszültségre vonatkozóan.

Szergej Lavrov külügyminiszter azt írta közleményében: Washington válasza Moszkva fő biztonsági aggályaira negatív, a további párbeszédre a másodlagos ügyekre adott amerikai válasz ad reményt. Vlagyimir Putyin elnök fog dönteni az ország következő lépéseiről az Egyesült Államokkal és a NATO-val kapcsolatban - tette hozzá.

"A legfőbb probléma a következő: egyértelműen elfogadhatatlannak tartjuk a NATO keleti irányú bővítésének folytatását és orosz területet fenyegetni tudó csapásmérő eszközök telepítését" - jelentette ki Lavrov. Ismét elítélte, hogy a NATO a 90-es években Moszkvának tett ígérete ellenére "'mértéktelenül" terjeszkedni akar. A külügyminiszter hangsúlyozta: egy ország szövetségválasztási jogának egyértelműen korlátot szab, hogy figyelembe kell vennie más országok biztonsági igényeit, így Oroszországét is. Szerinte erről az elvről a nyugati országok szándékosan hallgatnak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pedig azt mondta újságíróknak: "Nem állíthatjuk, hogy álláspontunkat figyelembe vette Washington, illetve azt sem, hogy lett volna erre szándék, és ez nem ad okot túlzott optimizmusra, mégis mindkét félnek érdeke a párbeszéd folytatása". Moszkva nem akarja húzni az időt, de nem siet a viszontválasszal, mert annak megfogalmazása időbe telik - tette hozzá.

Az Egyesült Államok szerdán juttatta el az orosz javaslatokra adott válaszát a Kremlnek. Antony Blinken külügyminiszter azt mondta erről, hogy "komoly diplomáciai útvonalat" jelöl ki, "elvi és gyakorlati szempontból is értékeli az Oroszország által felvetett aggályokat". Nem részletezte, hogy mit tartalmaz a dokumentum, de kiemelte, hogy az Ukrajnával és Washington európai szövetségeseivel egyeztetve született meg, és Joe Biden amerikai elnök jóváhagyásával küldték el. Szerinte a válasz tükrözi, hogy Washington nyitott a párbeszédre, és a diplomáciát részesíti előnyben. Mindazonáltal világossá tette: az Egyesült Államok "eleve esélytelennek tartja", hogy teljesüljenek azok az orosz követelések, amelyek azt várják el a NATO-tól, hogy vonja vissza csapatait és fegyvereit Kelet-Európából, valamint zárja ki Ukrajna esetleges jövőbeni csatlakozásának lehetőségét. Ezzel szemben Washington kész a párbeszédre olyan témákban, mint például a fegyverzetellenőrzés és a bizalomépítő intézkedések.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is bejelentette szerda este, hogy a szervezet elküldte írásbeli válaszát Oroszország biztonsági garanciaigényeire.

(Kiemelt kép:  Novo-Ogarjovo, 2022. január 10. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) rendkívüli ülésén vesz részt videokonferencia keretében vidéki rezidenciáján, a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban 2022. január 10-én. Az ülés központi napirendi pontja a kazahsztáni válság. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Nyikolszkij