Most kapaszkodjon bele a karfába: Moszkva segítene az izraeli-palesztin konfliktus rendezésében

Oroszország továbbra is szerepet fog játszani a palesztin-izraeli konfliktus rendezési módjainak keresésében – jelentette ki Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

2023. október 10., 15:33

Szerző:

Elmondta, hogy Oroszországnak régóta fennálló történelmi kapcsolatai vannak a palesztinokkal, amelyeket „egyebek között magas szinten is” folytat. Emellett kapcsolatai vannak Izrael Állammal is, amellyel nagyon sok minden összeköti, mindenekelőtt az ott élő számos orosz „honfitárs”.

„A kapcsolattartást folytatjuk, és részt veszünk minden, sajnos kisszámú olyan formátumban, amely közös alapot keres a rendezéshez” 

– nyilatkozott a szóvivő.

„Szándékunkban áll további erőfeszítéseket tenni, és folytatni a szerepvállalást a rendezés keresésében” - tette hozzá.

Bejelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök a nap folyamán fogadja Mohammed asz-Szudáni iraki kormányfőt. Közölte: várható, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a korábbi terveknek megfelelően látogatást tesz Moszkvában, de ennek időpontjáról egyelőre nem született döntés. Abbász legutóbb 2021 novemberében járt az orosz fővárosban, Putyin emellett tavaly Asztanában találkozott a palesztin vezetővel az ottani ázsiai bizalomerősítési csúcstalálkozó alkalmából.

Peszkov elmondta, hogy Oroszország egyebek között amiatt is folytatja a kapcsolattartást a palesztinokkal, mert a hírek szerint orosz állampolgárokat is túszul ejtettek.

A szóvivő „abszolút minden alapot nélkülözőnek” minősítette Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek azt az állítását, miszerint Oroszország háborút akar kirobbantani a Közel-Keleten. Egymástól „eltérő folyamatnak" nevezte az izraeli és az ukrajnai válságot. Megfogalmazása szerint a Közel-Keleten „egy régóta tartó konfliktus” zajlik, amelynek „mély gyökerei vannak, sok mély ellentmondással”, és nem mindenki van már tisztában az árnyalatokkal a keletkezési okkal kapcsolatban.

Az Izraelnek nyújtott amerikai támogatás ügyében kijelentette, hogy „a Kremlnek nincs mondanivalója ezzel kapcsolatban”.

„Fennáll az eszkaláció, a destabilizáció veszélye, és ebben a helyzetben Moszkva, egyebek között a külügyminisztériumon keresztül, nagyon intenzív és szoros kapcsolatokat tart fenn az összes érintett féllel” – jelentette ki Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kedden újságíróknak.

(Kiemelt kép: a Vörös tér 2022. szeptember 29-én. Fotó: Alekszandr NEMENOV / AFP)