Monopóliumellenes vizsgálatot indított a Google ellen az EU, felkészül a YouTube

Az Európai Unió kiterjedt monopóliumellenes vizsgálatot indított kedden a Google ellen. Aggodalmai szerint a cég a technológiáját arra használja fel, hogy kívül tartsa riválisait a jövedelmező online hirdetési piacról.

2021. június 23., 09:48

Szerző:

A lépéssel az Európai Bizottság újabb frontot nyit a böngészőóriás ellen, amelyik már nyolcmilliárd eurós bírságot kapott versenyellenes üzelmei miatt – írja az AFP nyomán a Szabad Európa. „Aggódunk, amiért a Google megnehezítette a rivális online hirdetési szolgáltatóknak, hogy versenybe szálljanak a vizuális hirdetési technológiában” – mondta Margrethe Vestager, az EU versenyjogért felelős biztosa.

A Google nagyrészt észrevétlen, de rendkívül domináns technológiáiról van szó, amelyek közvetítőként vagy ügynökként szolgálnak a hirdetők és az online kiadók között.

A Google saját tulajdonú technológiái között olyan szolgáltatások vannak, mint az AdX, a Doubleclick vagy az AdSense, amelyek az európai weboldalak és alkalmazások vizuális hirdetési piacának jelentős részét működtetik, és a Bizottság becslése szerint 2019-ben mintegy húszmilliárd eurót értek.

Az EU, akárcsak az Egyesült Államok azt próbálja meghatározni, hogy a Google előnyben részesítette-e saját AdX- és Doubleclick-technológiáját, de megvizsgálja az ad-tech üzlet egyéb vonatkozásait is. Alapvető, hogy a vizsgálat górcső alá veszi a Google már bejelentett terveit is, amelyek tiltják a harmadik féltől származó sütik elhelyezését a Chrome böngészőjében. Ez a lépés több kiadót és hirdetőt felbőszített.

A bírálók attól tartanak, hogy a Privacy Sandbox néven ismert projekt csak növeli a Google dominanciáját, mivel a techóriás adathegyeket tárol a fogyasztói magatartásról, és ezt meg fogja tagadni másoktól. A vizsgálat a YouTube-on, a Google videóplatformján megjelenő hirdetésekre is kiterjed – arra, hogy az ott hirdetők kénytelenek-e a Google hirdetési technológiáján keresztül becsatornázni a reklámjaikat.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.