Lemondatná teljes kormányát a mongol kormányfő

2021. január 21., 11:04

Szerző:

Ulánbátorban tüntetések kezdődtek, miután egy koronavírusos kismamát újszülött babájával egy járványkórházban helyeztek el.

 

Uhnágín Hürelszüh mongol miniszterelnök csütörtökön kezdeményezte teljes kormánya távozását - közölte a helyi sajtó.

A történtek előzménye, hogy a nőnél kimutatták a koronavírus-fertőzést, ezért a szülészeti osztályról újszülött gyerekével együtt, kedd este Covid-betegek számára fenntartott karanténban helyezték el. A kismamát téli öltözet nélkül, papucsban, kisbabájával együtt, egy fűtetlen mentőautóval szállították a dermesztő hidegben a járványkórházba.

Miután az eset kikerült a közösségi oldalakra, a főváros, Ulánbátor főterén tiltakozások kezdődtek, amelyeken a kormányfőhelyettes, az állami rendkívüli bizottság vezetőjének, Jangu Szodbaatarnak, valamint az egészségügyi miniszternek, Togtmol Mendszajhánnak a távozását követelték. A két politikus szerda este bejelentette lemondását.

Uhnágín Hürelszüh kormányfő ezután javasolta a teljes kormány lemondását. Döntését várhatóan előbb megvitatják a kormányzó Mongol Néppárt parlamenti frakciójában, majd ezt követően a törvényhozás teljes ülésén is.

(MTI)

 

15:02

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden közölte, hogy nem lesz semmiféle hatalomátadás Fehéroroszországban, és ez a kérdés szóba sem került Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tartott csúcstalálkozóján Szocsiban.