Megették a póniját, hadat üzent a farkasoknak Ursula von der Leyen

A farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban veszélyt jelent a jószágra és potenciálisan az emberekre is – hívta fel a figyelmet hétfői közleményében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, sürgetve az unió tagországait, hogy lépjenek fel a fenyegetés ellen.

2023. szeptember 4., 17:56

Szerző:

Ursula von der Leyen sajtóközleménye kiemelte, hogy a farkasok visszatérése az Európai Unió olyan régióiba, ahol hosszú ideig nem voltak jelen, egyre gyakrabban vezet konfliktusokhoz a helyi mezőgazdasági és vadászati közösségekkel, különösen ott, ahol nem alkalmazzák teljeskörűen a haszonállatok elleni támadások megelőzését célzó intézkedéseket.

A brüsszeli testület felszólított minden érintett felet és hatóságot, hogy szeptember 22-ig nyújtsanak be a farkasállományra és annak kezelésére vonatkozó naprakész adatokat. Az összegyűjtött információk alapján a bizottság adott esetben új javaslatot dolgoz ki, amely módosíthatja a farkasok védett uniós státuszát, aktualizálva a jelenlegi jogi kereteket.

A farkas őshonos fajként Európa természeti örökségének szerves részét képezi, és fontos szerepet játszik az európai ökoszisztémákban. Az élőhelyvédelmi irányelv értelmében a legtöbb európai farkaspopuláció szigorú védelmet élvez, azonban az uniós tagállamok bizonyos feltételek mellett eltérhetnek a szigorú védelmi rendszer tilalmaitól, többek között társadalmi-gazdasági érdekek védelme érdekében.

Tavaly decemberben, amint arról az Euractiv brüsszeli hírportál nyomán a 168.hu is beszámolt, a németországi Hannoverben hivatalos kilövési engedélyt adtak ki egy farkasra, miután az megölte az EB-elnök 30 éves Dolly nevű öreg pónilovát.

Posts from the europe
community on Reddit

(Kiemelt kép: szürke farkas (Canis lupus). Forrás: Wikimedia Commons/Bernard Landgraf)