Miről tárgyalhatott Lukasenka Prigozsinnal?

Egész napos tárgyalások következtében Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő meggyőzte Jevgenyij Prigozsint, hogy hívja vissza csapatait, miután szombat reggel megtámadta Oroszországot.

2023. június 24., 20:26

Szerző:

Prigozsin beleegyezett, hogy leállítja a Moszkva felé tartó menetelést és további lépéseket tesz a helyzet de-eszkalációja érdekében” – áll Lukasenka közleményben. A megállapodás részeként a Wagner katonái biztonsági garanciákat kapnak – írja a BBC. Hogy ezen kívül, mit ajánlhattak Prigozsinnak, nem tudno. 

Oroszország az invázió kezdete óta Fehéroroszország területét használja Ukrajna elleni támadások indítására, gyakorlatilag felszámolva Fehéroroszország szuverenitását. Minden jel arra utal, hogy Putyin hatalmi befolyása gyengül, veszélyezteti a Moszkvától erősen függő minszki rezsimet.

Korábban Szvetlana Tihanovszkaja, a Lukasenkát a 2020-as elnökválasztáson kihívó ellenzéki vezető azt mondta, hogy a Wagner-féle lázadás a legjobb esély arra, hogy kirúgják az orosz hadsereget Fehéroroszországból. 

Lukasenka sajtószolgálata szerint a tárgyalások Vlagyimir Putyin beleegyezésével zajlottak.

(Kiemelt képünk: Lukasenka belarusz elnök beszél egy Vlagyimir Putyinnal közösen tartott sajtótájékoztatón 2022. február 18-án Moszvában. Fotó: Sergey Guneev / Sputnik/AFP)