Kiderült, jobb-e beoltva lenni, mint oltatlanul

Mindegy, milyen variánst köszönthetünk köreinkben.

2021. december 3., 15:51

Szerző:

Az amerikai járványügyi és megelőzési központ igazgatója szerint az Egyesült Államoknak megvannak az eszközei az új változatok elleni küzdelemhez, de a fertőzések többsége mögött még mindig a delta áll – közölte pénteken a CNN

„Az Egyesült Államok nem tévesztheti szem elől, hogy az országban még mindig a delta a domináns változat, de minden változat esetén jobb beoltva lenni, mint oltatlanul”

– mondta Dr. Rochelle Walensky, az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) igazgatója az ABC Good Morning America című műsorában.

A CDC igazgatója arra a kérdésre reagálva, miszerint lehet-e az omikron szupervariáns kevésbé súlyos, mind a delta, Walensky azt a választ adta, hogy amire most a fókuszt kell helyezni, az továbbra is az, hogy

„90 ezer új Covid-19-es esetet regisztrálunk, és ezeknek körülbelül 99,9 százaléka továbbra is Delta”

– emelte ki.

Nem téveszthetjük ugyanis szem elől azt a tényt, hogy az Egyesült Államokban előforduló vírusok túlnyomó többsége delta. Tudjuk, hogyan kell kezelni a deltát, vakcinákkal, emlékeztetőkkel, maszkkal és az összes megelőző intézkedésünkkel, amelyeket mindvégig alkalmaztunk” – emelte ki az igazgató. 

Walensky szerint az országnak most már jobb eszközei vannak és sokkal jobb helyzetben van az új változatok leküzdéséhez. „Még sok tudományos munka áll előttünk, hogy megértsük, hogyan hatnak ezek a vakcinák az omikron ellen, jelenleg csak annyit mondhatunk, hogy

minden eddigi változat esetében tudjuk, hogy jobb beoltva lenni, mint oltatlanul”

– idézi a CNN az amerikai járványügyi és megelőzési központ igazgatóját. 

(Kiemelt kép: A Pfizer közölte, hogy 100 napon belül legyárthatja oltásának új változatát, ha az új omikron változatról kiderül, hogy a meglévő oltóanyagok kevésbé hatékonyak. Fotó: EyePress via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.