Mesterséges intelligencia rajzolja meg a junta gyermekáldozatainak felnőttkori arcképét

Mesterséges intelligencia (MI) segítségével próbálja megalkotni az argentin diktatúra idején eltűnt gyermekek felnőttkori portréját Santiago Barros argentin publicista.

2023. szeptember 3., 16:55

Szerző:

Santiago Barros naponta tölt fel ilyen képeket az Instagramra az iabuelas című oldalra. Ez annyit tesz: nagymamák, ami utalás az Abuelas de Plaza de Mayo nevű civilszervezetre, amelyet 1977-ben hoztak létre azzal a céllal, hogy felkutassa és törvényes családjukhoz juttassa az utolsó argentin diktatúra alatt eltűnt gyermekeket.

„Láttuk a legtöbb eltűnt fotóját, de nem láttuk a gyermekeikét, akiknek a gyermekeit ellopták”

– mondta az AP amerikai hírügynökségnek Santiago Barros. „Megdöbbentett, hogy ezeknek az embereknek nincsen arcuk”.

A 1976 és 1983 közötti argentínai véres diktatúra idején katonatisztek rendszeresen elrabolták a fogságba ejtett vagy kivégzett másként gondolkodók gyerekeit, akik nyomtalanul eltűntek. A gyereket gyakran a diktatúrához kötődő, vagy a junta ideológiáját valló családok nevelték fel a sajátjukként.

A Midjournay alkalmazás segítségével Barros az eltűnt apáknak és anyáknak az Abuelas de Plaza de Mayo nyilvános archívumában található, illetve az érdekelt felek által átadott fényképét dolgozza össze, olyan képeket létrehozva, ahogyan a gyermekek ma kinézhetnek. Minden egyes kombinációnál az alkalmazás két női és két férfi variációt kínál fel. Barros a valósághoz leginkább hasonlónak tűnő változatot választotta mindkét esetben.

Barros szerint a program nem helyettesíteni kívánja a nagymamáknak DNS-vizsgálatokkal az unokáik megtalálására irányuló erőfeszítéseit, hanem azoknak a 46 évnél idősebbeknek a lelkiismeretét kívánja felébreszteni, akiknek kétségük lehet a származásukat illetően, és emlékeztetni kívánja őket, hogy a nagymamáik több mint négy évtizede próbálják őket megtalálni.

A „Nagymamák” becslése szerint mintegy ötszáz gyermeket loptak vagy raboltak el a diktatúra alatt. A szervezet eddig genetikai vizsgálat segítségével 133 gyereket talált meg. 

A szervezet nagyrabecsüli Barros erőfeszítéseit, de figyelmeztetett, hogy pontos eredmény csak az 1987-ben kezdeményezett Nemzeti Genetikai Adatbank által végzett DNS-vizsgálatok alapján várható.

(Kiemelt képünk: Estela de Carlotto (középen), az Abuelas de Plaza de Mayo nevű argentin emberi jogi szervezet elnöke pózol Elsa Poblete (j) és Adriana Moyano, az emberi jogi szervezet által visszaszerzett 127. unoka nagynénjével egy sajtótájékoztatón Buenos Airesben 2017. december 28-án. Az Abuelas de Plaza de Mayo, az argentin emberi jogi szervezet, amely az argentin katonai diktatúra (1976-1983) idején ellopott csecsemők után kutat, csütörtökön ünnepelte 127. unokájuk visszaszerzését. Maria del Carmen Moyano és Carlos Simon Poblete lánya, mindketten az egykori argentin baloldali gerillacsoport, a Montoneros tagjai, akiket 1977 áprilisa és májusa között raboltak el Cordoba tartományban, és még mindig eltűntek. Fotó: EITAN ABRAMOVICH / AFP)