Menedékkérőket szállásolnak el egy holland város diákszállásán

Az észak-hollandiai Groningen városa egy diákkollégiumban hoz létre krízisszállást menedékkérők számára, ahol előreláthatólag három hónapig maradnak, mielőtt menedékközpontokban kapnak elhelyezést.

2023. december 8., 07:28

Szerző:

A menedékhelyet a kollégium közös helyisége fölötti üres emeleten alakították ki, ezt az épületrészt néha diákok elhelyezésére használják. Az NlTimes hírportál idézte az önkormányzat szóvivőjét, aki szerint a teret kizárólag a menekültek számára tartják fent ideiglenesen, és körülbelül 100 menekült elszállásolására lesz alkalmas. Groningen önkormányzata levélben tájékoztatta a helyieket és a kollégiumban élő diákokat a krízisszállás kialakításáról, a menedékhely irányításáért a menedékkérők befogadásával foglalkozó központi ügynökség (COA) lesz a felelős.

A COA nemrégiben átmeneti szálláshelyek kialakítására kérte fel a holland önkormányzatokat a Ter Apelben található menekültügyi regisztrációs központban kialakult túlzsúfoltság miatt. A regisztrációs központ az elmúlt hetekben mintegy 2500 menedékkérőt fogadott be, miközben csupán 2000 ember elhelyezésére alkalmas.

A holland igazságügyi minisztériumhoz tartozó Igazságügyi és Biztonsági Felügyelet (GDD) csütörtökön közzétett jelentése szerint a Ter Apel-i menekültközpont a „legalapvetőbb igényeket sem elégíti ki az ellátás és a szállás tekintetében”. A jelentésben az áll, hogy aggodalomra adnak okot a befogadóközpontban uralkodó rossz higiéniai körülmények, a kábítószer-használat és a fertőző betegségek szűrésének hiánya. A GGD azt is megjegyezte, hogy sok egyedülálló férfi, aki a központban várakozik arra, hogy átkerülhessen egy rendes menedékkérő-szállóra, rendszeresen fogyaszt metadont. „Ez feszültségeket okozhat” – hívta fel a figyelmet a felügyelet.

A felügyelet azt szorgalmazza, hogy a kormány helyezze a központot különleges intézkedések hatálya alá, és sürgesse a helyi hatóságokat az alternatív menedékhelyek kialakítására.

A múlt hónapban a COA közölte, hogy felveszi a kapcsolatot 45 olyan önkormányzattal, amelyek nem teljesítik a helyi polgármesterek és a tartományok között a hónap elején elfogadott terv alapján fennálló, menedékhelyek biztosítására vonatkozó kötelezettségeiket.

(Kiemelt kép: menedékkérők várakoznak az elhelyezésükre egy holland kisvárosban. Fotó: VINCENT JANNINK / ANP via AFP)