Nem üres kézzel küldték haza a migránsokat

Száz bevándorló utazott vissza Irakba.

2022. január 3., 14:33

Szerző:

Egy Vilniusból induló repülőgéppel a hétvégén hazaküldtek kilencvennyolc iraki állampolgárt, aki illegálisan érkezett Litvániába Fehéroroszországból – közölte a litván belügyminisztérium az MTI-vel. A járat Bagdadban és Erbílben is megállt. Az irakiak önként tértek haza – áll a közleményben.

Agne Bilotaite belügyminiszter történelmi eseményről beszélt, míg Gabrielius Landsbergis külügyminiszter megköszönte az Európai Uniónak és Iraknak a fehérorosz határon kialakult menekültválság kapcsán tanúsított magatartásukat. Lengyelország, Litvánia és Lettország határai fokozott nyomás alá kerültek az elmúlt hónapokban Fehéroroszország irányából, ahol migránsok ezrei táboroznak abban a reményben, hogy sikerül bejutniuk az Európai Unió területére. Csak Litvánia több mint négyezer illegális határátlépőt tartóztatott fel, ami ötvenszerese a tavaly regisztráltnak. A balti állam a beadott 3272 menedékkérelemből mindössze 54-et fogadott el eddig.

Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy a migrációs válság megszervezésével torolja meg a nyugati szankciókat, amelyeket a 2020. augusztusi elnökválasztást követő tiltakozások eltiprása miatt hoztak. Lukasenka ezt tagadja. A vádak szerint Fehéroroszország segített közel-keleti, nagyrészt iraki állampolgároknak eljutni Minszkbe, és megpróbálta átjuttatni őket az Európai Unió határán.

Vilnius a határvédelem megerősítésével és határkerítés felhúzásával reagált a migrációs válságra.

A litván hatóságok szerint jelenleg 3166 ember tartózkodik a helyi befogadóközpontokban. Összesen 537 menekült tért vissza Litvániából hazájába, közülük ötvenötöt akarata ellenére toloncoltak ki az országból. Litvánia a közelmúltban fejenként ezer eurót (368 ezer forintot) helyezett kilátásba az önként hazatérő bevándorlóknak. Ez az ajánlat január 20-ig érvényes. A litván határőrség vezetőjének helyettese egy helyi rádióadónak elmondta, hogy szükség esetén további charterjáratokat szerveznek.

(Kiemelt képünk: illusztráció. Fotó: MTI / EPA)