Videón, amint a menekülő katonáikat lövik az oroszok

Egy ukrán hírügynökség információi szerint az orosz hadsereg már hónapokkal ezelőtt telepített olyan egységeket, amelyeknek célja megállítani a megfutamodó katonákat. Bevetésükről felvétel is készült, ami felkerült az internetre.

 

2023. június 13., 13:48

Szerző:

Három fegyveres orosz katona legalább hét, fegyvertelen menekülő társát lőhette le egy hétfőn nyilvánosságra hozott drónvideó alapján – írja a Kyiv Post.

A lap szerint a felvételt először az Ishi Svoikh, egy ukrán önkéntesek által működtetett csatorna tette közzé. A 14 másodperces felvételen állítólag három fegyveres orosz katona nyit tüzet hét, visszavonuló társára, akik közül mindössze egynek volt géppisztolya.

A felvétel hitelességét eddig csak az UNIAN, egy kijevi székhelyű ukrán hírügynökség erősítette meg.

Információik szerint az orosz hadsereg már hónapokkal ezelőtt telepített olyan egységeket, amelyeknek nem titkolt célja, hogy bármi áron megakadályozzák a dezertálók menekülését. 

A felvételt közlő RTL emlékeztet, hogy a brit védelmi minisztérium már tavaly novemberben arról beszélt, hogy a gyenge morál miatt az orosz hadvezetés záróegységeket állítana fel a dezertőrök ellen. Hasonló alakulatokat már a szovjet hadsereg is bevetett a második világháború idején.

(Kiemelt kép: drónfelvétel arról, hogy állítólagos orosz egység lövi a saját menekülő katonáit. Forrás: Telegram)