Mellékhatást fedezhettek fel az egyik koronavírus-vakcinánál

Közel 23 százalékot esett a részvényárfolyama a Novavax gyógyszergyártónak, miután az amerikai gyógyszerfelügyelet részletesen bemutatta a vállalat COVID-19 vakcinajelöltjének klinikai adatainak értékelését.

2022. június 4., 13:03

Szerző:

A Novavax klinikai vizsgálatában résztvevőknél legalább négy esetben fordult elő szívizomgyulladás, a vakcinázást követő szívizomgyulladás kockázata - ha ok-okozati összefüggésben állnak az esetek és az oltás - magasabb lehet, mint amit az mRNS COVID-19 vakcinák esetében tapasztaltak – írta a Portfolio.

Az mRNS-vakcinák klinikai vizsgálatai során (Moderna, Pfizer/Biontech) nem jelentettek szívizomgyulladásos esetet. A szívizomgyulladásról szóló első jelentések ezeknél azután érkeztek, hogy az mRNS-vakcinákat már engedélyezték.

A két injekcióból álló vakcina 90%-os hatékonysággal rendelkezik az enyhe és súlyos tünetekkel járó COVID-19 ellen. A Novavax részvényei idén 70%-ot estek eddig.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Aline Morcillo / Hans Lucas via AFP)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.