Megölték az Iszlám Állam több mint húsz katonáját

A légicsapások még szombat reggel is tartottak, egy pénteki támadássorozatot toroltak meg.

2021. február 20., 11:49

Szerző:

Meghalt legalább huszonegy terrorista Szíria több térségében az elmúlt huszonnégy órában az Iszlám Állam tagjai közül – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns aktivistaszervezet szombaton. A támadásokat az észak-szíriai Aleppó, Hama és Rakka tartományokban, valamint a közép-szíriai homszi sivatagban és a keleti Deir-Ezzórban hajtották végre.

A még szombat reggel is tartó orosz légicsapások megtorlást jelentene azokért a támadásokért, amelyet a kormányerők és szövetségeseik ellen követtek el pénteken az iszlamista terrorszervezet alakulatai. Ezekben egy Damaszkusszal szövetséges milícia legalább nyolc fegyverese esett el – közölte az angliai székhelyű szervezet.

Az Iszlám Állam bukásával 2019 márciusában elszenvedett veresége óta a terrorszervezet továbbra is véres támadásokat hajt végre Szíriában, egyebek mellett a Homszól Deir-Ezzórig húzódó, Irakkal határos Bádíja-sivatagban. Az utóbbi hónapokban egyre sűrűbbek voltak a harcok a térségben a terroristák és a szövetségeseik által támogatott kormányhadsereg között.

Az OSDH szerint 2019 márciusa óta a kormányerők több mint 1300 katonája és az Irán-barát milíciák 145 fegyverese, valamint az Iszlám Állam több mint 750 harcosa halt meg.

(Kiemelt képünk illusztráció: A szíriai kormányerők és orosz szövetségese légicsapást hajt végre a délnyugat-szíriai el-Kuneitra tartományban lévő ar-Rafíd település közelében, az Izrael által megszállt, szomszédos Golán-fennsíkról fényképezve 2018. július 19-én. (MTI/EPA/Atef Szafadi))

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.